DEN TJUGOSJUNDE STADEN

Mar 17th, 2010 | By | Category: 2004-1, Recension

Av Jonathan Franzen
The Twenty-Seventh City 1988
Översatt av Per Rundgren
Forum 2003

Häromåret utkom Jonathan Franzen med en samtidsroman från det amerikanska samhället, Tillrättalägganden. Den mottogs med stor välvilja av recensenterna på många större svenska tidningar, att döma av citat på insidan av den nya romanens pärmar. Jag läste inte den boken. Nu har Forum alltså också givit ut Franzens debutroman från 1988, Den tjugosjunde staden. Titeln syftar på Saint Louis nummer i storleksordning bland USA:s städer. Berättelsen är ett försök till satir över amerikanska samhällsförhållanden med utgångspunkt från en bisarr händelse: en kvinnlig polischef från Bombay, Indien, snabbtillsätts på samma post i Saint Louis. Hennes brutala metoder drabbar staden. Till sist beslutar sig en storbyggmästare för att gå till motattack.

Jag är mycket tveksam till den här texten. För europeiska läsare är satiren över kommunalpolitik och polisiära förhållanden uddlös. Kan det vara så Forums redaktion, efter framgången med Tillrättalägganden, gått bakåt i Franzens produktion för att hitta en ny bästsäljare? Hur jag än nyper mig i armen kan jag inte vakna upp till insikt om att Den tjugosjunde staden är något att ha. Efter mig är det Forums tur nu att nypa sig i sin och vakna ur sin dröm om en bra uppföljare.

JAN ERIC ARVASTSON

   Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22