DEN SVARTE NAZISTEN En dokumentär om Jackie Arklöf

Oct 28th, 2010 | By | Category: 2010-4, Recension

Omslag till Den svarte nazistenAv Magnus Sandelin
Forum 2010

I dagarna har Jackie Arklöf begärt att få sitt livstidsstraff (han dömdes för polismorden i Malexander 1999) omvandlat till ett tidsbestämt straff och kriminalvården har ställt sig positiv till hans begäran.

Så man kan säga att boken Den svarte nazisten kommit i lagom tid för att dra nytta av den debatt som genast kom igång.

Jackie ArklöfArklöf (bilden) föddes i Liberia av fattiga föräldrar den 6 juni 1973 och som treåring adopterades han av ett par i Ankarsund, femtio kilometer utanför Storuman i norra Norrland. Fyra år senare fick adoptivföräldrarna en egen son, vilket han upplevde som svårt och omvälvande, inte minst för att han då utsattes för aga. Ungefär samtidigt började han i Rörbroskolan på hemorten. Som svart barn bland idel vita utsattes han ofta för glåpord med rasistisk innebörd.

Han kände sig utanför nästan hela tiden och närde en förhoppning att bli inordnad i något där han kände sig hemma. Det var kanske därför Jackie Arklöf som 19-åring sökte sig först till Främlingslegionen men i stället hamnade i den bosnien-kroatiska armén och gick ut i krig. Något han tydligen trivdes med. Men han fick andra uppdrag, sådana som gjorde att han senare dömdes till 13 års fängelse för krigsförbrytelser. Efter ett år släpptes han vid en fångutväxling och togs tillbaka till Sverige, där han enligt ambassadör Erik Pierre borde hållas i fängsligt förvar och få psykisk hjälp för att kunna släppas ut i samhället. Men efter bara en månad öppnades häktesdörren för honom och han bosatte sig i Östersund.

Det skrevs en hel del om den mörkhyade legosoldaten som bekände sig till nazistisk ideologi och dessa skriverier imponerade på Tony Olsson, som menade att den mannen säkert kunde bli en ”nyttig idiot” i det smått nazistiska krig som Olsson planerade för att ”befria” Sverige från den förhatliga demokratin.

Arklöf var kanske inte så mycket nazist som att han genom sin svaga självkänsla ville stärka den genom att visa att han var mer svensk än andra svenskar. Han slog sig ihop med psykopaten Olsson.

”Patrioterna” kring Olsson kom att bli Andreas Axelsson och Jackie Arklöf. Bakom Jackies rygg fick han heta ”mulatten”, men han var inte vilken mulatt som helst. Hans krigserfarenheter skulle vara till nytta, ansåg de andra. Den 28 maj 1999 gav de sig av till Kisa för att råna en bank. De blev upptäckta och jagade och efter några timmar upprättades en polisspärr av poliserna Olle Borén och Robert Karlström i Malexander. Det blev skottlossning och båda poliserna dödades.

Magnus SandelinSandelin har skrivit en intressant men ganska ytlig historia om den svarte nazistens liv. Han har intervjuat ett antal personer, gått igenom domar och utredningsmaterial. Det troliga är att han inte får något tidsbestämt straff just nu, men att det kan bli senare.

Lika bra det. I ett Sverige med Sverigedemokraterna i riksdagen är han inte välkommen ut än på många år.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22