DEN SVARTA VÄGGEN

Jan 25th, 2008 | By | Category: 2002-4, Recension

Av Carl-Henning Wijkmark
Norstedts 2002

På senare tid har apokalypsen härjat fritt i svensk spänningslitteratur. Debutanten Mårten Nilsson låter spränga Uppsala domkyrka, Helena Sigander tar hela stadsdelar på ett bräde och här stryker Öresundsbron med (efter tidigare hot i verk av bl.a. Ulla Trenter). Wijkmark är nästan dystrare än de övriga tillsammans när han radar upp vad den aller­städes närvarande ryska maffian kan ställa till med. Han har till och med avfolkat kuststräckorna i länderna kring Östersjön för att flyktingar och ryska ligor ska få det lite svårare. Regeringen har gömt sig i en bunker, som de fega kräk de är.

Men mer än andra författare använder Wijkmark sin berättartalang för att visa människors maktlöshet inför makhavarnas pekuniära intriger. Handlingen utspelas 2009 när huvudpersonen, den dödligt cancersjuke Leo Kyllén landstiger i ett Skåne som är helt utplundrat. Han vill komma underfund om vilka lögner och bedrägerier som danade honom i ungdomen. Egentligen har Wijkmark använt sig av små förskjutningar, likt en science fictionförfattare, när han beskriver ett Sverige om halvdussinet år. De ruskiga slutscenerna till trots vill författaren peka på ett hopp.

Fast lite svårt har jag att begripa att huvudpersonen, en bildad man med utblick, inte vet mer om det Sverige han likt en grekisk myt beträder.

JAN NYGREN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22