DEN SVARTA LÖPAREN

Sep 10th, 2009 | By | Category: 2009-4, Recension

Omslag till Den svarta löparen

Av Kristina Appelqvist
Alfabeta 2009

Välskrivna romaner kan ge inblickar i miljöer man inte vanligen kommer i kontakt med. Debuterande Kristina Appelqvist har arbetat som presschef på Högskolan i Skövde. Men jag hoppas att hennes skildring av hur det går till i högsta ledningen på deckarens Västgöta universitet i Skövde inte ligger alltför nära sanningen. Och då tänker jag inte främst på mordet: den nya kvinnliga, och unga, rektorns sekreterare och centraladministratör hittas mördad i ett sammanträdesrum. Tidpunkten och platsen gör att misstankarna kan begränsas till universitetsledningen.

En inte oäven debut. Journalister brukar ju kunna få flyt i texterna, så också här. Att det finns något från det förflutna förstår man av insprängda korta texter där en anonym person berättar om minnen från barndomen. På klassiskt sätt förklaras allt i slutet.

Dessutom finns, naturligtvis numera, en kärlekshistoria som vi kan anta kommer att utvecklas i utlovade kommande böcker. Den spirar mellan huvudpersonerna, den nya rektorn och den lokale kriminalkommissarien. Övriga personer är ganska fyrkantigt beskrivna, mer schabloner än levande komplexa personer, vilket ju ofta är en följd av kraven på att inte avslöja för mycket för läsaren.

Jag har visserligen varit i Skövde några gånger, och i Varnhem där en del viktiga delar utspelas, men jag får ändå ingen riktig bild av småstaden genom boken. De miljöer som känns genuina är interiörerna från universitetet.

Som så ofta numera, inte minst i kvinnliga deckarförfattares alster, är inslag av våld. Ett litet minus för att den hundraåriga klassikern ”kom ensam i natt till den ensliga platsen” fått återuppstå. Spänningen borde ha kunnat ordnas ändå.

Till sist: jag vill friskriva mig från alla misstankar om alltför välvillig eller alltför missunnsam recension som kan uppstå för läsare som upptäcker att två av personerna heter Strandell, den ena kompetent och duktig, den andra en skurk.

LEIF-RUNE STRANDELL

Kristina Appelqvist. Foto Peder Lngdén

Kristina Appelqvist. Foto Peder Lngdén

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22