DEN SVARTA DOLKEN

Jan 17th, 2022 | By | Category: 2022-01 jan, Recension

Omslag till Den svarta dolkenAv Veronica Sjöstrand
Romanus och Selling; 2021
ISBN 978-91-89051-62-1, inbunden, 381 sidor

Det börjar med ett otäckt överfall och mord med rasistiska motiv, vars realism står i ganska bjärt kontrast till den omfångsrika huvudberättelsen. Huvudperson och berättare är Stella Rodin, kriminaltekniker och konstkännare, med ett förflutet både hos Stockholmspolisen och Interpol. Hon arbetar i Edinburgh med att autentisera framför allt bildkonst. Men hon är också arvtagare till det anrika Rodins auktionshus på Strandvägen i Stockholm och det är där mycket av romanen utspelar sig när hon tvingas resa hem för att hennes far drabbats av en stroke.

Givet Stellas yrke och familj är berättelsen full av beskrivningar av kläder och vackra saker, dyrt vin och god mat. Den faktiska detektivberättelsen är nästan underordnad miljö- och prylbeskrivningar på ett sätt som gör att romanen tycks ämnad att filmatiseras. Men Stella lyckas på knappt tre veckor med sin kriminalteknik och konstkännedom hjälpa Stockholmspolisen lösa de rasistiska morden och hjälpa Interpol avslöja en internationell konstförfalskare.

Det är trevlig, lättsam läsning i efterföljd av klassiska engelska deckare av Agatha Christie och Ngaio Marsh när det gäller miljöerna, men med större betoning på själva tingen som utgör miljön. Fler delar är att vänta.

GIT CLAESSON PIPPING

Veronica Sjöstrand

Veronica Sjöstrand. Foto Stefan Tell

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22