DEN SVAGASTE LÄNKEN

Sep 30th, 2008 | By | Category: 2008-4, Recension

Omslag till Den svagaste länken

Av Ulf Durling
MBF 2008

För ett par decennier sedan var svenska deckarläsare – och somliga kritiker – överens om att det var Jan-Olof Ekholm som skrev roligast om inhemska antihjältar. Numera skriver Ekholm ungdomsböcker och de roligaste antihjältarna kommer från Sollentuna och författaren Ulf Durling. Fast hans humor är betydligt stillsammare än Ekholms, mycket beroende på hans huvudpersoners yrke.

Ulf Durling

I Den svagaste länken är det en pensionerad och rätt världsfrånvänd präst vid namn Sven Eliasson som på 251 sidor får visa sin skröplighet, sitt deckarintresse och sin privatspanarskicklighet.

Eliasson presenteras rätt grundligt efter att under begravningen av vännen Kjell Nilsson officierat. Man förstår varför han finner hur flera sörjande uppträder misstänkt. Deckarintresset skickar signaler till hjärnan.

Det är i den här stilen Durlings böcker brukar börja. Här är det en präst som ska rota i det förflutna, i andra romaner har yrkena skiftat, men huvudpersonen har haft anledning att resa Sverige (ibland världen) runt för att utröna vad som hänt och för att penetrera sitt eget inre.

Det är människors inre Durling vill analysera och skriva om, han är ju själv nyligen pensionerad hjärnskrynklare (som det brukade heta i 50-talet hårdkokta Manhattanpockets). Det som driver böckernas personer till att göra det de gör är nog inget annat än en Hitchcocks McGuffin.

Eliassons korståg i jakten efter möjliga mördare och kyrksilvertjuvar vilseleder honom via olika samhällsskikt till Kanarieöarna och åter för att – ovanligt nog – utsättas för livsfara framför en mördares pistolmynning.

En rolig sidointrig handlar om Eliassons långa och närmast maniska jakt på författarpseudonymen Sam Ingmans debutbok och att ta reda på vem denne mystiske skribent var.

BIRGITTA GENBERG

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22