DEN STULNA DRÖMMEN

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-3, Recension

Av Alexandra Marinina
Översättning från ryskan av Magnus Dahnberg
Wahlström & Widstrand, 2002

En vacker flicka försvinner i Moskva, och hittas död långt därifrån. Vem har fört bort henne? Varför? Hon hade det i staden tydligen inte ovanliga dubbeljobbet att vara både prostituerad och kontorsanställd hos sitt företag. Marininas problemlösare den kvinnliga utredaren Anastasia Kamenskaja och hennes chef vid Moskvapolisen kommissarie Gordejev har inte bara mordet på flickan att klara ut. Utan också om maffian står bakom. Och till och med om maffian har infiltrerat själva polisstationen.

Marininas tidigare böcker har fått beröm i svensk press. Man tycker om hennes skildringar av samhälle och brott i det nya Ryssland, både igenkännbara och så helt annorlunda. Hon kokar ihop kluriga intriger, och hennes hjältinna Anastasia Kamenskaja har en mjuk approach, som är olik den hårdkokta anglosaxiska. Översättningen till svenska tycks följsam.

Ändå måste jag sätta frågetecken. Hennes berättelsestil känns föråldrad. Den liknar svenska deckarmagasins från 40-50-talet. Kanske är det sagoaktigheten som är felet. Jag kan inte riktigt tro på att maffian i Moskva består av gnetiga gubbar och lättlurade muskelknuttar. lag tror inte att polisen och maffian tar till så älskvärt hederliga rymmare och fasttagare-knep för att lura varandra. Verkligheten är nog bittrare än så i Moskva av i dag. Alexandra Marininas brottsvärld liknar lite för mycket Ture Sventons.

IAN ERIC ARVASTSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22