DEN SOM HAVER BARNEN KÄR

Dec 5th, 2019 | By | Category: 2019-12 dec, Recension

Omslag till Den som haver barnen kärAv Viktoria Höglund
Southside Stories, 2019
ISBN 9789188725417, inbunden, 429 sidor

Viktoria Höglund är skönlitterär debutant. Hon är styrelsearbetare i flera tillväxtföretag och har studerat både ekonomi och psykologi på högskola. Det senare har hon tagit fasta på i denna bok vars huvudperson är psykologen Malin Dahl.

Det är en mycket skickligt skriven första kriminalroman som författaren åstadkommit. Den känns genomarbetad och innehåller få debutantmisstag. Viktoria Höglund nyttjar ett lättläst språk, som ändå inte är varken naivt eller banalt.

När en förskola är på utflykt saknas helt plötsligt lilla Simon. En stor sökinsats sätts igång, men pojken förblir borta. Det drabbar naturligtvis föräldrar, personal och barn hårt. Malin Dahl kopplas in för att hålla krissamtal med personalen.

De olika kapitlen har olika personer i fokus. Malin naturligtvis, men även förskolechefen, Simons mamma och några till. De olika karaktärernas privata liv ges också stort utrymme och är skildrade speciellt ur ett kvinnoperspektiv. Emellanåt dyker det upp kursiverade avsnitt, sådant som förläggaren till denna bok tidigare har döpt till skurkpresens. Där talar brottslingen till läsaren utan att avslöja för mycket. Jag har tidigare varit allergisk mot detta, men nu när det nästan har försvunnit ur kriminalromaner känns det som något annorlunda.

Även om man läser med känslan av att brottslingen kommer att avslöjas är detta ingen pusseldeckare. Boken är helt enkelt inte upplagd så, läsningen är spännande utan att det går ut på att gissa vem som gjorde det.

Fler barn försvinner och dramatiken stegras. Varför är de borta? Var befinner de sig? Lever de? Många frustrerade föräldrar lever i vånda. Och läsaren är lika förbryllad. Viktoria Höglund bygger upp en stegrande spänning på ett utmärkt sätt.

Min käpphäst är som så ofta att boken är för lång. Intrigen tappar emellanåt tempo. Hundra sidor kortare hade för mig gjort spänningen än mer tät och läsvärd. Att Viktoria Höglund har gjort ett fantastiskt fint avstamp i genren är det ingen tvekan om, och säkerligen får vi möta Malin Dahl igen.

NISSE SCHERMAN

Viktoria Höglund är författare och sitter i styrelser för olika tillväxtföretag. Hon har studerat ekonomi och psykologi och bor i Nacka. Hon debuterade hösten 2019 med den här boken som är den första i en planerad serie om psykologen Malin Dahl.

När barnen på förskola ska räknas in under en vinterutflykt i Lill-Jansskogen i Stockholm saknas tvååringen Simon. Timmarna går utan att han hittas. Paniken växer hos pojkens anhöriga och polisen saknar spår. Förskolechefen har ansvaret och är förtvivlad. Psykologen Malin Dahl kopplas in för att hålla krissamtal och stötta förskolepersonalen. Snart engagerar hon sig långt mer än någon hade förväntat sig, allra minst hon själv, och när fler barn försvinner och ett dör, blir hon ännu mer engagerad. Det blir inte enklare av att Malin Dahl tidigare haft ihop det med polisen Stefan Lindgren som håller i utredningarna om de försvunna barnen.

Viktoria Höglund gör en imponerande debut. Hon har ett jordnära språk, fint flyt och lyckas hålla spänningen vid liv genom hela boken. Mycket handlar om småbarnsföräldrars pusslande för att kombinera arbetsliv med privatliv, hämta på dagis, sjuka barn och relationen till sin partner. Samtidigt visar boken också hur långt föräldrar kan gå för att kämpa för sina barn. Viktoria Höglund tecknar bra personporträtt, även om beskrivningen av Stefan Lindgren går lite väl långt i ambitionen att göra honom hård, fyrkantig och känslokall. Bokens intrig är väl genomtänkt och trovärdig. Författaren ger små ledtrådar då och då, men man blir ändå förvånad över upplösningen.

Viktoria Höglund förtjänar ett ”Grattis!” för denna välskrivna deckardebut. Hon har skrivit en bok som varmt kan rekommenderas!

LARS-ERIK HOLM

Viktoria Höglund

Viktoria Höglund. Foto Björn Qvarfordt

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22