DEN SOM GRÄVER EN GROP

Sep 15th, 2009 | By | Category: 2009-4, Recension

Omslag till Den som gräver en grop

3 mordhistorier av Kjell E. Genberg, Helena Sigander och Ritta Jacobsson.
LL-förlaget & Novellmästarna 2009

Denna lilla bok innehåller tre LL-bearbetade deckarnoveller av Kjell E. Genberg, Ritta Jacobsson och Helena Sigander som tillhör den illustra församlingen Novellmästarna (tydligen en självironisk beteckning på ett sällskap författare som kränger noveller till provinspressen). De nio medlemmarna har tidigare skrivit flera deckarantologier för LL-förlaget

Ritta Jacobssons novell heter Dödligt kär. En man är gift med en äldre kvinna och de kan inte få barn vilket fördärvar livet för dem och gör förhållandet svårt. Svartsjuka är drivkraften i det som slutar med ett dråp. Ritta Jacobsson har hittat ett rätt finessrikt slut på ett triangeldrama.

Genbergs bidrag Affären som inte sålde kräftor påminnes temamässigt om westernfilmen En man steg av tåget som hade Spencer Tracy i huvudrollen. Polismannen Johannes, betydligt yngre än Tracy, och hans flickvän kommer till en ort i Mellansverige där det visar sig att ingen äter kräftor längre. Det visar sig att hans döde far var ett kräk och man får en förklaring till frågan varför ingen käkar dessa  asätande djur.

Helena Sigander skriver i Mannen som skulle ta livet av sig om Anton vars hustru dött i en bilolycka och bestämmer sig för att han inte heller vill leva längre. Den djurvänlige mannen är, förståeligt nog, ambivalent och bestämmer sig för att begå sitt självmord i ett varmare utland. Där händer saker som får honom att avstå, men döden finns ändå i närheten.

KARL HJELM

Ritta Jacobsson

Ritta Jacobsson

Kjell E Genberg

Kjell E Genberg

Helena Sigander

Helena Sigander

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22