DEN SOM GÖMS I SNÖ

Jan 6th, 2018 | By | Category: 2018-01 jan, Recension

Omslag till Den som göms i snöAv Jerk Schuitema
Hoi Förlag, 2017
ISBN 978-91-7697-055-3, 400 sidor

Detta är filmskaparen Jerk Schuitemas andra bok (den första hette Fjälldesperadon och kom 2012) och är tänkt som första delen i en serie kallad Papegojan. Om hans debut hade jag en hel del gott att säga och det finns all anledning att fortsätta på den inslagna vägen när han nu författat en polisroman med en del politiska förtecken.

I Gällivare börjar vintern övergå i vår. Det är tidig maj när man hittar ett naket manslik i skogen och bara några dagar senare en kropp som följt med vårfloden och fastnat i gallret till kraftverkets vattenintag. Polisen tror först att mannen i skogen begått självmord och att den döde i älven förolyckats men deras chef Stig Taivalsaari har sina dubier.

Ungefär samtidigt får Taivalsaari en ny medarbetare. Det är stockholmspolisen Amanda Wrede som förpassats till sitt födelselandskap Lappland efter att i ett anfall av berättigad ilska gått över gränsen och misshandlat en känd brottsling. I Gällivare får hon våndas medan internutredningen mot henne pågår.

Där tas hon tacksamt emot eftersom förstärkningar behövs i distriktet i synnerhet som en explosiv bilkrock verkar ha med de två upphittade kropparna att göra. Det finns mycket som tyder på att fallen kan ha terroranknytning och att det finns militära kopplingar.

Den antimilitäriska gruppen Ofog, ett gäng idealister på vänsterkanten, har en hel del med historien att göra. Är de möjligen på väg att utföra ett attentat mot ett militärt övningsfält där utländska soldater får leka krig?

Schuitema har skrivit ett slingrig och spännande berättelse om samhällsnyttiga lögner och använder sig av Amada Wredes förflutna för att blottlägga dem. Hon har också hemligheter som skalas av efterhand och i föräldrahemmet finns den fågel som gett serien dess namn.

Polisernas arbete och inbördes förhållanden skildras väl och Amanda utvecklas från Stockholmsk knarksnut till en väl fungerande landsortspolis som de ska bli intressant att följa i Schuitemas kommande romaner.

I Den som göms i snö blir det riktigt spännande när tystnadskulturen bryts på ett håll och polisutredarna behöver tystas, med våld om så krävs. Allt för landets bästa.

Jerk Schuitema är uppväxt i Gällivare och har jobbat med film sedan början av 90-talet som manusförfattare till både serier, reklam- och spelfilm. Efter femton år av resor, utbildning och arbete runt om i världen återvände han hem för tjugo år sedan.

KJELL E. GENBERGJerk Schuitema

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22