DEN SOM GÅR PÅ TIGERSTIGAR

Oct 3rd, 2017 | By | Category: 2017-10 okt, Recension

Omslag till Den som går på tigerstigarAv Helena Thorfinn
Norstedts, 2017
ISBN 978-91-1-307516-7, inbunden, 440 sidor

Helena Thorfinn är född 1964 och har arbetat som journalist på SvD, TV4 och SvT innan hon började arbeta på Sida och Rädda Barnen. Hon arbetade på Svenska ambassaden i Dhaka 2005–2008 och arbetar idag på Unicef i Burma/Myanmar. Helena Thorfinn debuterade år 2012 med romanen Innan floden tar oss som blev en stor framgång.

Den som går på tigerstigar är en uppföljare till debutboken, och vi får följa karriärkvinnan Sofias arbete med jämställdhet och mänskliga rättigheter på den svenska ambassaden i Dhaka, där hon bor med maken Janne och sina två barn. Tigerstigarna finns i djungeln men kan också syfta på de farliga stigar som Sofia med flera beträder i romanen.

Handlingen börjar när familjen återvänder till Bangladesh efter semestern i Sverige. Under sommaren har ett terrorristattentat skett i Dhaka och de kommer tillbaka till en förändrad stad. Sofia arbetar entusiastiskt med sina biståndsfrågor medan Janne har hand om vardagen för familjen och får strötimmar som lärare på internationella skolan.

Sofia är rastlös, jobbar mycket och ägnar allt mindre tid åt familjen. En dag får Sofia möjlighet att följa med en amerikansk kollega, Collin, ut i fält. Under resan fastnar de i ett träsk men räddas efter någon dag. I ett rum hos familjen flyttar dansarna Dipita och Pinky in. De är uppvuxna i ett bordellområde utanför Dhaka och försörjer sig på dans och prostitution. Deras nattliga uppdrag på den närliggande militärförläggningen undgår Janne och Sofia, men när en container med tortyrutrustning dyker upp på fel plats är det Pinky som vet vilka val Sofia måste göra. Sofia blir intresserad av Collin men börjar snart inse att han inte är den han sagt sig vara och att hon och familjen är i fara.

Helena Thorfinnen har skrivit en fängslande roman, som handlar mycket om relationer samtidigt som den innehåller en hel del spänning och intressanta frågor om hur biståndsarbete bedrivs och borde bedrivas. Hennes egna erfarenheter av biståndsarbete ger läsaren en gedigen skildring av svenskarnas naiva inställning till hur arbete med jämställdhet och mänskliga rättigheter ska bedrivas i diktaturer. Hon beskriver trovärdigt Sofias frustration när de svenska idealen kommer i konflikt med internationell storpolitik eller tas gisslan av dem som bedriver tortyr och terror.

Thorfinn ger också läsaren intressanta lektioner om diplomatins villkor och utövande. Hennes personskildringar är målande och tydliga. Skildringarna av verklighetens problem och svårigheter för den bangladeshiska befolkningen görs på ett fängslande och trovärdigt sätt, som visar på god lokalkännedom och bra research.

Författaren skildrar lokalbefolkningens fattigdom och misär och vi får följa det liv som Dipita och Pinky lever. Läsaren får också en inblick i internationella skolans utmaningar där nordborna vill ge barnen tid att vara barn och få hälsosam mat, asiaterna vill ha extra undervisning och ingen fritid för barnen och amerikanarna vill ha läskautomater så att barnen ska få energi att studera hårt…

Helena Thorfinn har skrivit en fascinerande och underhållande roman som imponerar. Den är välskriven, innehåller personer som känns verkliga och med en handling som gör att man inte vill lägga ifrån sig boken förrän man läst till slutet.

LARS-ERIK HOLM

Helena Thorfinn

Helena Thorfinn. Foto Anna Widoff

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22