DEN SOM DÖDAR DRAKEN

May 26th, 2008 | By | Category: 2008-3, Recension

Omslag till Den som dödar drakenAv Leif GW Persson
Albert Bonniers Förlag 2008

Den vidrige kommissarie Evert Bäckström är tillbaka för att förstöra ytterligare en mordutredning. Det ser ut att handla om ett enkelt fall. En ”fyllskalle” har fått däng med ett grytlock och sedan strypts med sin slips efter en fyllefest.

Ser det i alla fall ut som.

Senast jag läste om Bäckström var i boken Linda: som i Lindamordet och då fick jag sådan avsmak för figuren att jag till och med undrade om inte den långt gångna gubbsjukan och alla sura sexskämt som genomsyrade boken var ett utslag av författarens egen skämda humor. I så fall har lyckligtvis GW Persson åtminstone något tillfrisknat.

Bäckström går sina egna vägar, hatas av de allra flesta, men får också några kvinnliga kollegor som beundrarinnor. Sina allra sämsta sidor döljer han någorlunda effektivt för omgivningen och GW Persson besparar också läsaren den övermåtta som tidigare presterats.

Bäckström är bokens självklara centrum medan resten av bokens personer aldrig utvecklas till mer än bifigurer utan att väcka något större intresse.

”Fyllskallemordet” visar sig naturligtvis vara mer komplicerat än det ser ut, inte minst därför att den unge somaliske tidningspojken (”sotmusen” i GW Perssons språkbruk) en tid senare också hittas mördad.

GW Persson skriver enkelt och lättläst och det är inte svårt att hänga med i de många turerna. Men intrigen känns ändå tunn som is i det långa loppet och även om det nog är meningen att det ska kännas som en överraskning när Bäckström slutligen genomskådar mördaren är det ändå den enda rimliga förklaringen som en någorlunda vaken läsaren redan kommit fram till.

Trots den i längden påfrestande underlivshumorn som är kryddad med rasistiska skämt och andra fördomar glimtar ibland också en del roliga inslag fram. Flera av GW Perssons kollegor och bekanta inom kriminalvärlden flimrar förbi lätt beslöjade och vid några tillfällen får den där ”trötte professorn” som syns i TV3:s Efterlyst också en liten puff.

Leif GW PerssonJag lyssnade på GW Persson i fjol då han framträdde på Bokfestivalen i Kristianstad och fann en sympatisk, nästan lite blyg, men rolig och intelligent föreläsare. Då försökte han inte låtsas om boken Linda: som i Lindamordet. Jag förstår honom. Den som dödar draken behöver han inte skämmas för även om det finns en bit kvar att bevisa innan jag placerar honom bland de främsta deckarförfattarna i Sverige.

PER ERIK TELL

Leif GW Persson. Foto: Fredrik Hjertling

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22