DEN SOM DÖDADE HELVETETS ÄNGLAR

Jan 20th, 2022 | By | Category: 2022-01 jan, Recension

Omslag till Den som dödade helvetets änglarAv Jan Guillou
Piratförlaget, 2022
ISBN 9789164207746, inbunden, 320 sidor

Det är många författare som på senare tid har återvänt till deckargenren. Nu ansluter Jan Guillou till den skaran. Inte bara han, även den beryktade superhjälten Carl Hamilton och Jan Guillous ”alter ego” Erik Ponti som vi känner igen bland annat från Ondskan.

Ponti är också bokens berättare. Han blir till att börja med ombedd av en polis att titta närmare på en dödsskjutning av ett flertal personer. Det som på ytan verkar vara ett krig mellan Hells Angels och ett förortsgäng kanske i själva verket är något annat.

Det tar nästan hela boken innan den gåtan får en förklaring, även om läsaren kanske kan ana. Ett annat mysterium dyker upp efter hand. Den nu ganska blaserade Carl Hamilton blir kontaktad av en granne, en rik äldre kvinna. Hon hör mystiska ljud på nätterna och har gått till polisen, som har avfärdat henne som ”stråltant”.

Carl och Erik beslutar sig för att forska i saken och börjar spana. Båda utrustade med käpp på grund av sina ålderskrämpor. Vad de finner är minst sagt överraskande.

Dessa två mysterier fyller inte många sidor i boken som i stället är fylld av ett resonerande som känns biografiskt. Författaren framför synpunkter om kända personer, vid namn och ibland vid alias. Kollegor inom författarbranschen likaväl som journalister får sina skopor, beröm men kanske oftare skarp kritik. De flesta åsikterna som levereras är av ganska negativ karaktär och kan lätt beskrivas som ”gubbgnäll”. Men kanske ändå inte, de är humoristiska och slagfärdiga, det är ju ändå Jan Guillou som skriver. Med en erkänt skicklig penna.

Det är inte bara personer som vrängs ut och in, även sakernas allmänna tillstånd. Politik, automatiseringar och coronan får känna av författarens analyser och kritik. För att inte tala om mat och dryck.

De två ”gubbarna” ska återkomma i fler böcker med nya ”fall”. Jag skulle absolut uppskatta om deras uppgifter då får ta mer plats än samhällsbetraktelserna.

NISSE SCHERMAN

Jan Guillou

Jan Guillou. Foto Anna-Lena Ahlström

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22