DEN SKYLDIGE

Nov 6th, 2013 | By | Category: 2013-11 nov, Recension

Omslag till Den skyldigeAv Lisa Ballantyne
The Guilty One 2012
Översatt av Gunilla Roos
Forum 2013
ISBN 978-91-37-13825-1, inb, 432 sid

Två saker gjorde mig skeptisk innan jag började läsa: Boken är på drygt 400 sidor; Två historier berättas parallellt. Men mina fördomar kom på skam!

Advokaten Daniel Hunter åtar sig att försvara 11-årige Sebastian Croll som misstänks ha mördat den ett par år yngre grannpojken Ben.

Ballantyne växlar elegant mellan det aktuella fallet med Sebastian och Daniels öde. Dennes mor  var knarkare och han omhändertogs av samhället, en besvärlig pojke som blir en prövning för flera fosterhem. Så hamnar han hos Minnie och efter stökig och bråkig tid förstatid hos henne, finner han sig till rätta. Minnie adopterar honom. Han sköter sig väl, lyckas i skolan och vid universitetet där han studerar juridik. Under studietiden bryter han med Minnie.

Att försvara Sebastian blir besvärligt. Daniel är inte övertygad om att han är oskyldig, men gör förstås sitt bästa, anlitar en skicklig brottmålsadvokat att föra talan i rättegången. Engelska rättegångar är annorlunda än de svenska. Man bör nog ha lite hum om procedurfrågor för att ta till sig de långa skildringarna  från domstolen.

Som sagt: Jag blev ganska snart fast i berättelsen, läste den med förtjusning. Jag hoppas att Ballantyne kommer tillbaka med en ny roman. Med sina erfarenheter kan hon säkert hitta en ny, inspirerande miljö.

Välkommen åter!

                                BENGT HEURLIN

Lisa Ballantyne

Lisa Ballantyne. Foto Herald and Times Group

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22