DEN SJUNDE SONEN


Jan 5th, 2016 | By | Category: 2016-01 jan, Recension

Omslag till Den sjunde sonenAv Árni Thórarinsson
Sjöundi sonurinn, 2008
Översatt av Inge Knutsson
Bazar Förlag, 2015
ISBN 978-91-7028-347-5, 320 sidor

Einar är lokal journalist på den isländska tidningen Eftermiddagsbladet och bevakar det som händer i Akureyri i norr. När tidningen behöver effektivisera blir Einar tvungen att ta sig an ett större område. Första uppdraget blir att resa till Ísafjörður på nordvästra ön för att skriva en artikel om ett gammalt hus som brunnit upp. Samma natt som huset brunnit hade någon gjort sina behov på den grav där mannen som en gång byggt huset vilade. Små händelser som blir stora på en liten ort. Einar arbetar med sin artikel och intervjuar inblandade personer. Då inträffar en ny brand. Den här gången i en stulen husbil där förkolnade rester av två män hittas. Någon skickar anonyma mejl till Einar och han blir mer och mer engagerad i de mystiska händelser som sker i den lilla staden (verklighetens Ísafjörður har cirka 3 000 invånare).

Arni ThórarinssonEinar är en småmysig person som lufsar runt och försöker göra sitt jobb. Han är inte en machotyp även om han kanske tror det ibland. Som när Einars partner Margrét går till gymmet kör han själv igång med lite egen träning på hemmaplan. ”Jag tände en cigarett och gjorde några armhävningar med den i munnen en stund, öppnade därefter ett fönster och såg ut över Laugarásområdet medan jag vädrade ut tobaksröken.”

Eftersom Einar skriver nyheter har han avstånd till brotten och är sällan själv i fara. Historien innehåller inga bestialiska eller blodiga beskrivningar av mord och kan definitivt inte kallas hårdkokt. Min största behållning är beskrivningen av ett glest befolkat och ett mörkt och kyligt Island. Flera gånger får jag associationer till Stieg Trenters böcker om fotografen Harry Friberg.

Árni Thórarinsson har tidigare kommit ut på svenska med Häxans tid och även den har Einar som huvudperson. 2012 gick den som kriminalserie på svensk tv.

ANCI ROSÉN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22