DEN SJÄTTE MANNEN

Mar 13th, 2010 | By | Category: 2004-4, Recension

Av Arne Norlin
AlfabetaAnamma 2004

Det är svårt att veta om den här romanen är fågel eller fisk. Det handlar om kravallerna i Ådalen 1931, där författarens far deltog, och med boken tycks han vilja få tillbaka känslorna av avsky för det som inträffade då.

Han poängterar att alla fakta i boken är riktiga så vitt känt, men att historien runt om enbart är påhitt. Och sedan drar han igång skrönan som är ett mellanting av gammaldags deckare och spännande ungdomsroman.

Journalisten Nils Ek är son till en av demonstranterna som nästan sjuttio år efter händelserna hittar ett brev bland faderns efterlämnade papper. Där står att inte enbart fem personer dog vid militärens skottlossning mot demonstrationståget den 14 maj 1931 utan att ytterligare en man dödades. Det var Eks far och några till som var skyldiga till detta. Tillsammans med förre lokalredaktören Sundin sätter han igång att under ständiga hot och vådliga begivenheter försöka utreda saken. Resultatet blir avslöjanden om ekonomiska och politiska konspirationer.

Mot slutet säger förre journalisten Sundin: ”Det här skulle inte vara troligt ens i en modern deckare!”

Jag håller absolut med honom och undrar samtidigt varifrån Norlin hämtat sin nya naivistiska ådra.

LENNART BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22