DEN SISTA VINTERN

Oct 27th, 2008 | By | Category: 2008-5, Recension

omslag till den sista vintern

Av Åke Edwardson
Norstedts 2008

Två mord sker. Inte långt från varandra. Männen vaknar och finner sina fruar döda. Männen anhålls. Allt pekar mot att det är de olika männen som tagit livet av sina fruar. Männen nekar. Och långa förhör skildras i boken för att tvinga fram sanningen. Samtidigt flyter ett manslik upp på kommissarie Winters tomt vid havet.

Så startar Åke Edwardsons sista del i dekalogen om Erik Winter och hans kolleger vid göteborgspolisen.

Den som sakta men säkert börjar nysta upp trådarna är en ny hjälte, den unga och oerfarna Gerda Hoffner. Ingen kollega bryr sig om hennes iakttagelser och funderingar, förrän hon själv tar kontakt med Erik Winter. Tydligen är Gerda Hoffner nästa huvudperson i en framtida kriminalroman av Åke Edvardson.

åke edwardson

Jag har varit ganska förtjust i Edwardsons böcker. Jag tycker att han är betydligt mer litterär än vad många av hans skrivarkolleger är. Men när jag hade sett ett par filmatiseringar av hans Winterböcker tappade jag intresset. Aktören i filmerna var opersonlig och Winter framställdes som både tråkmåns och träbock. Jag hade svårt att läsa Edwardsons deckare. Jag såg hela tiden den livlöse skådespelaren framför mig.

Som väl är har de bilderna tonats ned med åren och jag kan med glädje ta till mig den tionde och sista boken i serien om Winter. Hans dialoger är skickligt genomförda, hans språk är nyansrikt och böckerna är lika lättlästa, se det som något mycket positivt, som att glida fram på långfärdsskridskor i förligt väder. Det är bara att säga farväl till Erik Winter och tacka för spännande läsning.

Det enda jag kan anmärka på är titeln – Den sista vintern – som ska alludera på hr Winter och att det nu är slut. Det märks att Edwardson är inflyttad till Göteborg och inte behärskar den göteborgska kvickheten. Eller det är kanske någon på Norstedts som kläckt idén.

LENNART HÖGMAN

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22