DEN SISTA PRÄRIEVARGEN

Jan 15th, 2008 | By | Category: 2001-3, Recension

Av Michael Connelly
The Last Coyote 1995
Översatt av Eva Larsson
Norstedts 2001

Det var med romanen Blodspår som Connelly 1998 gjorde visst intryck på deckarläsande svenskar. Det vore kanske en överdrift att säga att Harry Bosch blev ett namn i stil med Philip Marlowe då, men efter den här boken finns i alla fall chansen. Nu har det varit jordbävning och Harry får inte bo kvar i det utdömda huset, han har stängts av från jobbet inom polisen i Los Angeles, hans kvinna har gått ifrån honom och själv tvingas han till en psykiater för samtalsterapi.
Hela tiden grubblar han på hur det gick till när hans mor mördades. Då var han tolv och modern var prostituerad i Hollywood (är det någon som kommer att tänka på James Ellroy?). Han måste få veta och börjar gå till botten med saken. Det är svårt för någon med inflytande hos polisen försöker hindra all utredning och nu börjar spåren leda mot höjdarnas boningar.
Tematiken är inte ovanlig, en supande snut är inte ovanlig, men Connelly skriver med blod på pennan. Det hela blir rysansvärt och spännande ända fram till det oväntade slutet. Eva Larsson har översatt på ett sätt som verkar lätt och som därför troligen inte varit det.

HELENA GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22