DEN SISTA FRESTELSEN

Mar 17th, 2010 | By | Category: 2004-1, Recension

Av Val McDermid
The Last Temptation 2002
Översatt av Johan Nilsson
AlfabetaAnamma 2003

Jag trodde nog att Val McDermid nått den yttersta gränsen för ondska i sina böcker Sjöjungfrun sjöng sin sång samt Ingrodda ärr, men inser att jag hade helt fel efter att ha tagit del av denna enormt grymma skildring av en seriemördare som går utanpå det mesta i genren.

Naturligtvis, när det gäller McDermid, är det en ytterst skickligt sammansatt bok med en intrig utöver det vanliga vi får oss till del. Jag vill dock inte rekommendera den till läsare som kan förledas att tro att detta är en vanlig detektivroman i Agatha Christie-stil. Glöm det!

Här är paret Tony Hill och Carol Jordan tillbaka och det är en direkt fortsättning på den senaste på svenska från förra året – dock helt fristående.

En mördare hittar sina offer i Europa, ett Europa utan gränser. Kan det vara en seriemördare? Flera länders poliser arbetar var för sig, men bör kanske samarbeta. Tony Hill och Carol Jordan är inne på detta. Tony Hill är ju experten som kan sätta sig in i en seriemördares tankar. Han kallas in samtidigt som Carol arbetat sig in som ”undercover-agent” i en knarkorganisation med säte i Berlin.

Man smugglar inte bara knark utan även människor från asiatiska länder. En lönande affär, mycket lönande faktiskt.

Hill och Jordan tvingas även se tillbaka på vad nazisterna sysslade med redan före första världskrigets utbrott. Ohyggliga saker dyker upp från det förflutna och som fått följder ända in i nutid.

En ohygglig roman som sätter djupa spår.

IWAN MORELIUS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22