DEN SISTA FÖRESTÄLLNINGEN

Feb 26th, 2017 | By | Category: 2017-02 feb, Recension

Omslag till Den sista föreställningenAv Dennis Magnusson
Ordfront Förlag, 2017
ISBN 9789170379314, inbunden, 339 sidor

Dennis Magnusson är dramatiker och mest känd för att ha skrivit avsnitt till TV-serierna Jordskott och 30 grader i februari. Han har också skrivit den mycket sevärda pjäsen Dylansällskapet, som jag påpassligt såg några dagar innan Bob Dylan tilldelades Nobelpriset.

Det här är författarens romandebut. En debut som lovar mer. Han har konstruerat en psykologisk roman som är både spännande och underhållande. Han skriver om två skilda världar som möts. Det är dels teatervärlden, en teater i Stockholm, och dels den undre världen med cynism och våld. Det är två parallella historier som berättas, en i var värld. Tyvärr blir de i stort sett fortsatt parallella och finner egentligen aldrig varandra. Var och en står de sig gott, särskilt teaterberättelsen.

Maktkampen är hård och hjärtlös på den stora teatern. När teaterdirektören dör förutsätter hans fru Jenny som är chefsdramaturg att hon ska få fortsätta att styra och ställa som hon tidigare gjort. Men det finns andra som vill annat och teatern genomgår en maktkamp och en kris. Författaren lyckas göra en både intressant och högst roande berättelse av dessa händelser. Jag kan tänka mig att de som arbetar på en teater mycket väl kan känna igen sig.

När Jenny vakar över sin döende man träffar hon av en händelse Mikael och de faller för varandra. Det visar sig att han är en mycket grov brottsling och hon dras ofrivilligt in i hans affärer. Här finns brister i gestaltningarna, mer att förbättra till eventuellt kommande böcker. Jag hade faktiskt kunnat undvara denna bit av intrigen för att helt låta de intrikata teaterscenerna få ta över.

Det är ändå en spänningsroman och ska därför bedömas som en sådan. Tyvärr är det just i den delen det behövs förbättringar. I beaktande av att det är en debut känner jag absolut hopp om sådana i framtiden. Jag läser gärna nästa års Dennis Magnusson

NISSE SCHERMAN

Dennis Magnusson

Dennis Magnusson. Foto Jan-Åke Eriksson

 

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22