DEN SISTA AKTEN

May 27th, 2012 | By | Category: 2012-05 maj, Recension

Omslag till Den sista aktenAv Mari Jungstedt
Albert Bonniers Förlag
ISBN 978-91-0-012767-1, 314 sid

Mari Jungstedts tionde deckare utspelar sig liksom de tidigare på Gotland, denna gång under den politiska cirkusen under Almedalsveckan. Titeln tyder på att detta är en avslutning på serien, vilket inte torde förvåna eftersom dekaloger sedan rätt länge varit svenska deckarförfattares favoritformat, det antal de ansett sig orka med utan att fantasiförmågan tagit slut och tvingat till upprepningar. Det finns mer som tyder på en slutpunkt. Jungstedt ser tillbaka i sin långa historia och knyter samman lösa trådar från de tidigare böckerna.

Mari JungstedtJungstedt skriver lekande lätt om allt från mord med politisk bakgrund till kommissarie Knutas privata bekymmer och problem med utredningen samt högteatrala begivenheter. Det finns en spänning med hela tiden trots att en person nästan utpekas som gärningsman, något som gör en trogen deckarläsare på sin vakt. Men det är underhållande, vilket inte är det sämsta nu när hängmattetiden har inträtt.

Ingenkänningsfaktorn är betydande. Gotland är ett häftigt semestermål för många svenskar och som grädde på moset tar Jungstedt med läsaren till ett annat semesterparadis – Gran Canaria. Hennes platsbeskrivningar är givande och även personerna – inte minst Knutas – beskrivs på ett intelligent sätt.

BARBRO LINDBORG

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22