DEN SANNA BERÄTTELSEN OM INGA ANDERSSON

Jan 25th, 2008 | By | Category: 2002-4, Recension

Av Björn Larsson
Norstedts 2002

Det brukar sägas om Björn Larsson att han för priser i utlandet men aldrig blir uppmärksammad i Sverige. Det har till och med stått i DAST, men blir inte sannare för det. Hans böcker recenseras i de stora tidningarna, troligen säljs de också ganska hyggligt. Så man kan undra vad det är för “rättmätigt erkännande” det alltid tjafsas om.

Karlen skriver för det mesta bra böcker. I denna den senaste låter han huvudpersonen, docent Inga Andersson i Lund, ge sig till att undersöka den världsomspännande avlyssningsorganisationen Echelon. Larsson låter intrigen löpa via två olika linjer – romanens berättare professor Anders Ingesson och huvudpersonen Andersson.

Det står klart att avsikten med boken är att skriva en samhällstillvänd thriller. Inga ramlar i sin undersökning rätt in i nätet hos en superhemlig säkerhetstjänst som är ute efter världsherravälde.

Det är intressant men efter ett tag tappas intrig och gestaltning bort bland de fakta som författaren anser måste föras fram till en gapande publik.  Det blir förmänskligandet av persongalleriet som får ta stryk och det är lite synd.

Men fakta är skrämmande.

BIRGITTA HÄRNER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22