DEN SAMVETSLÖSE

Sep 15th, 2008 | By | Category: 2008-4, Recension

Omslag till Den samvetslöse

Av John Grisham
The Appeal 2008
Översättning Lennart Olofsson
Albert Bonniers förlag 2008

”Den juridiska thrillers mästare” kallas han. Så står det i alla fall på omslagsfliken. Fast jag vet nog en rad andra amerikanska thrillerförfattare som är minst lika duktiga.

Titeln Den samvetslöse torde syfta på storkapitalisten som gör allt precis på gränsen och ibland över den för att vinna ett skadeståndsmål. Eller så kan den syfta på den pr-kille som fixar arbetet med att se till att delstatens högsta domstol får en vänligt sinnad juristopinion inför det som originaltiteln syftar på: överklagandet.

Ett idealistiskt och, eftersom rättsprocessen är utdragen, numera utfattigt advokatpar har vunnit i lägre instans, ”den samvetslöse”  förlorar miljarder och riskerar att förlora mer om inte man kan fixa annat domslut i överklagandet.

Hur det går? Det får ni läsa boken för att få veta.

John Grisham

Grisham är skicklig. Det är spännande, men inte särskilt nyanserat i personporträtten. Egentligen kan boken ses mer som en lärobok i hur man bedriver valkampanjer i USA på riktigt låg (i alla avseenden) nivå, och hur storkapitalet kan jobba för att krossa den lilla människan. Vad är ett antal svåra cancerfall emot att man tjänar mer på att dumpa giftigt avfall, så länga man kan skylla följderna på dem längst ner i hierarkin.

Ingen upplyftande bild av det USA som i år går till val.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22