DEN RYSKE VÄNNEN

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Recension

Av Kajsa Ingemarsson
Forum 2005

Kajsa Ingemarsson har arbetat inom Säpos kontraspionage och har därmed fått insyn i en värld som de flesta inte har en susning om. Men det tog tre andra romaner – På det fjärde ska det ske (2002), Inte enklare än så (2003) och Små citroner gula (2004) – innan hon samlade sig till den spionroman som nu föreligger.

Den ryske vännen är egentligen en berättelse om vanliga vardagsmänniskor, om deras passioner, ideal och lojaliteter på mer än ett plan. Men den handlar också om hur långt en människa är beredd att gå när den egna framtiden står på spel.

Under en resa till Tjetjenien besöker den unga svenska biståndsministern Katja Löfdahl ett barnhem. Hon blir djupt berörd och bestämmer sig för att trots omgivningens varningar satsa en större summa pengar i bistånd. Men den första delbetalningen försvinner spårlöst och medierna börjar pressa henne allt hårdare. De försvunna pengarna kan fälla hela regeringen. Statsministern uppmanar henne att ”lösa saken”.

Handläggaren på UD, Henrik Hamrén, dras mot sin vilja in i affären, men har samtidigt bekymmer med sin hustru Maria. Hon har träffat en rysk ambassadtjänsteman – den ryske vännen.

Det är en spännande och (naturligtvis) trovärdig historia Kajsa Ingemarsson spunnit ihop. Personerna har liv och det går att identifiera sig med dem. Jag är imponerad.

KERSTIN CARLSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22