DEN RYSKE MANNEN

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2006-4, Recension

Av Inger Jalakas
Normal 2006

Margareta Nordin är en av huvudpersonerna i Jalakas kriminalromaner från Göteborg, en lesbisk kvinna vars kärlekspartner också arbetar inom myndigheten. Styrkan i relationsskildringen är att den inte gör något märkvärdigt av att det handlar om personer av samma kön, det är bara två människor som älskar varandra. Men det kommer grus i maskineriet. Denna andra bok om henne börjar söndagen den 26 december 2004 när man hittar en hängd professor på universitetsområdet, samma morgon som Margareta får veta att det inträffat en tsunami i Thailand – där hennes mor befinner sig på semester.

Trots uppståndelsen tar hon sig an fallet med den hängde, en odräglig öststatsmänniska som tydligen tvingats in i repsnaran. Interfolierat finns en berättelse om en est som flyr sitt land och hamnar i Sverige (här får Jalakas en bock i kanten – hon skriver om Stalingrad när hon menar Leningrad, och det är långt mellan dessa två städer).

Jalakas är emellertid skicklig när det gäller beskrivning av polisarbetet och kommer sanningen nära när hon låter en utredning brytas aven annan, byter tempo och låter huvudpersonen kämpa med sin sorg mitt i arbetsbördan. Det är en roman att tycka om, skriven på ett lättläst och personligt sätt.

LOTTA BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22