DEN RÖDA VARGEN

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-3, Recension

Av Liza Marklund
Pirat 2003

Annika Bengtzon har just återhämtat sig från händelserna i Sprängaren men är inte så uppskattad som hon vill vara på den stora kvällstidningen. Hon är inte längre chef för kriminalredaktionen men har fått en idé om att det borde vara läge för att göra en grej om ett attentat mot F21 i Luleå för fyrtio år sedan. När hon kommer till den norrländska staden visar det sig att hennes kontakt där just blivit ihjälkörd.

Det utvecklar sig till en story om terroristiska norrländska maoister med ursprung i de stora ungdomsrevolutionernas tid. Det blir fler mord. Trots chefredaktörens order fortsätter Annika att snoka och finner att hennes story är större än väntat och leder ända upp till regeringen.

Marklunds berättelse är plausibel och boken har blivit något av en thriller – till skillnad från den förra som mer var en pusseldeckare. Även här tar hon upp massmedias situation i en värld som tycks behöva allt starkare kittlingar. Vid sidan av detta berättar hon – riktigt starkt – om en hårt arbetande mammas situation och om en spirande otrohet.

Marklund skriver med schwung, hon har en tydligen medfödd och sedan upparbetad förmåga att skapa stark spänning och man lägger inte ifrån sig boken i första taget. Samtidigt skiljer hon sig inte längre så mycket från de övriga på dagens författarparnass – troligen beroende på att man nu kan reporter Bengtzon ganska bra. Serieromaner – fristående eller ej – har en tendens att släta ut. Kanske mer hos läsaren än hos författaren som gör så gott hon kan.

KERSTIN CARLSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22