DEN RÖDA HANDSKEN

Oct 4th, 2012 | By | Category: 2012-10 okt, Recension

Omslag till Den röda handskenAv Holly Black
Red glove 2011
Översättning Carina Jansson
B Wahlströms 2012

Då och då kommer en minidebatt om ungdomsböcker: är det inte för snävt? Passar de inte lika bra för vuxna, om de är bra? Och dåliga böcker är ju dåliga oavsett läsarens ålder. Eller?

Denna bok, den andra i en serie, “Berörarna”, vänder sig säkerligen främst till yngre tonåringar, i alla fall om man tror på att ungdomar helst läser om unga som är några år äldre än de själva. Huvudpersonerna här är 17 år, går i internatskola.

Det är en fantasyvariant, men inte som den “klassiska” varianten i ett sagolandskap. Nej, här är det dagens USA med en enda skillnad (på samma sätt som moderna vampyr- och zombieskidringar): här är det en grupp människor som har förmåga att påverka, även döda, andra människor bara genom att beröra dem med sina händer. Eftersom detta inte syns utanpå måste alla, även de som absolut inte är berörare, bära handskar. Och det finns politiska krav både på obligatorisk testning och på undanröjande av hinder för berörarnas fulla politiska rättigheter.

Ett problem är förstås, tänker den europeiske läsaren, att majoriteten av berörarna ägnar sig åt allvarligare eller enklare kriminell verksamhet, och att (här är en skillnad mot USA men med snegling mot Japans tatuerade maffia) organiserade kriminella skadar sig runt halsen så att utan halsduk ser alla att här är en grov brottsling. Alla brottslingar är dock inte berörare.

Huvudpersonen har den sällsynta berörarförmågan att kunna förvandla den berörde till ett ting, ett djur eller till annat utseende. Hans mamma är känsloberörare och lever på att sol-och-våra rika äldre herrar.

Men huvudpersonen Cassel vill helst komma bort från detta. Han är kär i dottern till en stor gangsterkung som gärna vill ha hans tjänster.

Detta blev en lång förklaring för en bok som annars inte sticker ut, bortsett från “beröringarna”. Vilsna tonåringar kan säkert känna igen sig i känslan av utanförskap, att inte passa in, att inte veta vilka av ens vänner som man kan lita på i alla sammanhang. att inte vara säker på vad som är kärlek.

Det är en mycket amerikansk high school-berättelse i grunden. Fantasyinslaget har gjort det lättare för författaren att skapa extrema situationer. Men det är tonåringens känslor som är det centrala.

LEIF-RUNE STRANDELL

Holly Black

Holly Black. Foto Theodore Black

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22