DEN RÖDA DAMCYKELN

Sep 25th, 2009 | By | Category: 2007-3, Recension

Av Mats Ahlstedt
MBF Bokförlag 2007

Av de nyare manliga svenska författarna står Ahlstedt ut som ett skinande ljus. Den röda damcykeln är hans tredje roman om männen och kvinnorna på länskriminalpolisen i Göteborg. De tidigare hette Dödsängeln (2005) och Violinisten (2006).

En ensamstående man, som förlorade hustru och dotter i en bilolycka som han själv vållade för tio år sedan, får plötsligt besök av en flicka i 17-årsåldern. Hon tycks vara på rymmen och mer eller mindre våldgästar honom men han blir förtjust. Han inbillar sig att hans dotter skulle se ut så om hon fått leva. Hon berättar inget om sig själv och han döper henne till Felicia efter dottern, något hon tycks godta.

Beskrivningen av flickans påverkan på den livströtte och lätt alkoholiserade mannen är gripande och därefter kommer en annan sorts spänning in i bilden. Flickan är jagad, men inte av polis eller andra myndigheter. Detta visar sig höra ihop med ett kvinnomord som utreds av länskriminalen. Där arbetar, vad jag vet, svensk kriminallitteraturs första svarta kvinnliga kriminalinspektör (inte manlige: på 70-talet fanns Harald H. Harald i serien Brottsplats Sverige av Bo Lagevi).

Detta är en bra (och lång) roman trots att den tar upp det nya modebrottet trafficking, något som snart är lika tröttsamt som seriemördare.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22