DEN OSKYLDIGE

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-3, Recension

Av Harlan Coben
The Innocent 2005
Översatt av Lennart Olofsson
Forum 2006

Man kan faktiskt dra slutsatsen att det finns ett helt gäng killar som heter Harlan Coben om man kollar amerikanska boklistor. Han har till exempel skrivit en serie böcker om idrottsagenten Myron Bolitar, noir-romaner med lite humor i. Hans senare böcker har varit svarta sagor som ofta handlat om oskyldiga människor som hamnat i omständigheter de inte kunnat styra och sedan tvingats hänga med i svängarna. Och läsarna tycks ha blivit fler och fler för varje utgiven bok.

Trots namnet Den oskyldige skiljer sig den nya boken lite från hans tidigare verk. Matt Hunters liv går hastigt snett när han ska avstyra ett slagsmål och olyckligt nog dödar en människa. Han döms för dråp och hamnar i fängelse i nio år, men efteråt rehabiliterar han sig genom att läsa juridik, börjar arbeta på broderns advokatkontor och gifter sig med sin drömtjej Olivia.

Men hans lycka kraschas när han i en mobiltelefon ser en rörlig bildsekvens som föreställer Olivia i ett hotellrum med en annan man. Samtidigt hittas en nunna död i ett näraliggande kloster och polisen finner kopplingar, felaktiga men dock, till Matt. Ytterligare salt i såren får han genom att inte få tag på Olivia – medan mannen i videon inte har några problem med att kontakta honom. Det Matt Hunter inte vet är att han indirekt har en koppling till ett decennium gamla händelser.

Coben har åstadkommit en förbryllande intrig som dessutom är mycket underhållande.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22