DEN OSANNOLIKA MÖRDAREN

Oct 23rd, 2018 | By | Category: 2018-10 okt, Recension

Omslag till Den osannolika mördarenAv Thomas Pettersson
Offside Press/Filter, 2018
ISBN 978-91-85279-58-6, 256 sidor

Mordet på Sveriges statsminister Olof Palme i korsningen Sveavägen och Tunnelgatan i Stockholm klockan 23.21 fredagen den 28 februari 1986 är fortfarande olöst trots en av världens mest omfattande och kostsamma utredningar.

Spåren har varit många (33-åringen som sedermera mördades i USA, PKK och en statsunderstödd mördare från Sydafrika), mest omskrivet är gripandet av Christer Pettersson 1988, den fällande tingsrättsdomen mot honom i juli 1989 och frikännandet i hovrätten i november samma år. Drygt 130 personer lär ha erkänt att de sköt Palme och otaliga är de böcker av olika privatspanare som lanserat teorier om vem som är den skyldige.

Thomas PetterssonSenast i den raden är journalisten Thomas Pettersson som efter tolv års granskning av fallet pekar ut den då 52-årige så kallade Skandiamannen Stig Engström som skyldig. Engström fick epitetet eftersom han mordkvällen stämplade ut från Skandiahuset på Sveavägen där han arbetade som grafiker. Två minuter senare mördades statsministern en liten bit därifrån och han anmälde sig själv som vittne hos polisen.

Det som är bestickande i Thomas Petterssons teori är att Skandiamannens signalement stämmer väl överens med det som först lämnades ut om mördaren. Han påstås helhjärtat ha hatat Palme av både politiska och privata orsaker. Tyvärr kan Engström inte försvara sig mot beskyllningarna eftersom han avled år 2000.

Men Thomas Petterssons rappt skrivna berättelse om varför han tror sig ha hittat rätt gärningsman är både spännande och intressant. Om polisen kände till dessa uppgifter om Skandiamannen kan man undra varför de aldrig ställde de svåra frågorna, i synnerhet som det visat sig att Engström haft tillgång till ett vapen liknande det som Olof Palme sköts med. Lathet eller tunnelseende?

En förklaring kan vara att han inte försökte gömma sig. Han ville framställa sig som vittne, visserligen ett något berusat sådant, men dock en viktig människa på plats. Enligt författaren ljög han om var han befann sig under mordnatten och i förhör lär han ha kommit med uppgifter som bara mördaren borde ha känt till. Skjuta kunde han också, som aktiv medlen i en skytteförening.

I Den osannolika mördaren ger Pettersson en rad nya uppslag till utredarna. Han har intervjuat makarna Palmes son Mårten och en amerikansk expert på politiska mord och påvisar hur Stig Engström avfördes från utredningen på helt felaktiga grunder.

BROR ANDERSSON

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22