DEN ONDA VILJAN

Jun 30th, 2009 | By | Category: 2009-3, Recension

Omslag till Den onda viljan

Av Karin Fossum
Den onde viljen 2008
Översatt av Helena och Ulf Örnkloo
Forum 2009

Herbert Tingsten lär ha sett kommissarie Maigret som något av en litterär gudsgestalt med sitt orubbliga lugn och sin allt förstående insikt om människorna och världen. Den som i dag letar efter en något motsvarande kan gå till Karin Fossums romaner om Konrad Sejer, en av de mest betryggande kompetenta och mänskliga poliser som den litteraturen kan erbjuda.

Den onda viljan är inget undantag. Som vanligt är handlingen placerad i och omkring en norsk småstad utan namn. Och som vanligt är den välskriven och spännande på ett lågintensivt men betvingande sätt med psykologiska laddningar som briserar lika oväntat som obönhörligt.

Handlingen kretsar kring tre unga män, mycket olika och bundna med band som är starkare än vad de i längden klarar av. De är vänner, men förstår inte varandra och får betala ett högt pris för detta.

Karin Fossum

Som ofta i Karin Fossums romaner är det misstag, olyckliga sammanträffanden och tillfälliga förlöpningar som betyder mest för händelseförloppet. Istället för målmedvetna psykopater och professionella mördare möter man vanligt hyggligt folk som visar sig vara kapabla till ohyggliga handlingar – men ibland också till en mänsklig resning som går utöver det vanliga.

Kanske är Karin Fossum i grunden en modern tragediförfattare, med fokus på frågor om livslögn, insikt och ansvar. Precis som i den klassiska dramatiken är det en brist på moralisk förmåga, en ”tragic flaw”, som triggar händelseförloppet. Och den lika orubbligt förnuftige som empatiske kommissarie Sejer har snarare i uppgift att leda de överlevande till klarhet och försoning än att nysta upp en raffinerad intrig.

Hur som helst förblir hon en av Nordens skickligaste och mest läsvärda författare i kriminalgenren.

PÄR ALEXANDERSSON

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22