DEN OMÄNSKLIGE

Jan 22nd, 2022 | By | Category: 2022-01 jan, Recension

Omslag till Den omänskligeAv Jonas Moström
Norstedts, 2021
ISBN 978-91-1-310805-6 , inbunden,

Med Den omänsklige fortsätter Jonas Moström, författare och läkare, sin serie om psykiatern Nathalie Svensson och kommissarie Johan Axberg som numera också delar privatliv. Miljön är Sundsvall med sitt Mittuniversitet vid Selångersån.

I en åkrök hittas den erkänt begåvade biologistudenten Tove Rittmar ihjälslagen. Hon har varit försvunnen i fyra månader. Samtidigt kallas Nathalie Svensson till sjukhuset där en ung kvinna hotar med att ta livet av sig. Svensson lyckas inte hindra henne. Julia Svartling, 20, hoppar – enda syster till tre kriminella bröder på Alnön.

Kommissarien och psykiatern kan glömma sin älggryta och sin sköna fredagskväll och alla andra kvällar en bra tid framöver. Undersökningar och förhör. Båda flickorna var gravida, hade varit försvunna och kände varann flyktigt. Men Sundsvall är ingen metropol. Det finns samband mellan de unga kvinnornas olika intressen och så småningom har Axberg och Svensson hittat flera spår.

Men vägen till lösningen är lång, lite för lång tycker läsaren som också fått veta ett och annat. Till slut inser man att redan titeln är ett villospår.

Moström ägnar som alltid mycket tid åt Axbergs och Svenssons privatliv och personliga problem. Hans stil är ibland lite överlastad. Lär av Antonio Tabucchi som tydligen är en favorit.

KERSTIN MATZ

Jonas Moström

Jonas Moström. Foto Thron Ullberg

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22