DEN OÄNDLIGA SOMMAREN

Jan 31st, 2016 | By | Category: 2016-01 jan, Recension

Omslag till Den oändliga sommarenAv Claus Beck-Nielsen alias Madame Nielsen
Den endeløse sommer, 2014
Översatt av Jonas Rasmussen
Kabusa Böcker, 2016
ISBN 978-91-7659-030-0, 128 sidor

Den danske konstnären Claus Beck-Nielsen gör en David Bowie (RIP) och byter identitet och kön när har ger ut denna bok som Madame Nielsen. Författaren är oerhört hyllad i Danmark, inte minst för denna bok. Kanske bör hans ganska korta roman läsas i hängmattan under den årstid som beskrivs och inte på vintern när snöflingorna dansar utanför rutan. Det är kanske därför jag ställer mig aningen skeptisk.

I en evigt meandrande text beskrivs den oändliga sommaren som något av en metafor för livet och kärleken. Hur otroligt lång och härlig den kan kännas tar den, liksom livet och kärleken, alltid slut och efterlämnar en doft av melankoli.

Huvudperson är en androgyn och känslig ung man, genomgående kallad kille, som tillsammans med andra människor ur olika samhällsskikt genomlever en tid där slumpen tycks styra. På något sätt känns boken som ett rekviem – en dödsmässa – samtidigt som texten glider fram utan att vila (requiem är latin och betyder just vila). Ibland tycks berättelsen ha en riktning för att strax återkomma till den herrgård som är historiens rastplats. Där frodas drifter i form av en erotisk romans mellan en adlig danska och en ung, mycket macho, portugis med konstnärliga talanger.

Strukturer formas och löses upp. Liksom tidsperspektiv och geografi. Den huvudperson och tösen han möter i bokens öppning får allt mindre betydelse. Fokus hamnar i stället hos flickans mor, den adliga.

Till sist kommer då det oundvikliga som planterats under hela berättelsen. Den oändliga sommaren slutar som livet med döden. Men innan dess har läsaren och bokens personer levt i ett landskap av illusioner.

Claus Beck-Nielsen alias Madame Nielsen har åstadkommit en blandning av flera olika klassiska berättarstilar där man inte alltid vet vad som är riktigt och vad som är en mask, men mest är det, enligt min ringa åsikt, mest en uppvisning: ”Titta vad jag kan!”

Claus Beck-Nielsen, som nu heter enbart Nielsen, är dansk författare, konstnär, performanceartist, dramatiker och musiker. Han har gjort ett försök att skriva en parallell världshistoria genom trilogin Självmordsaktionen, Suveränen och Store Satans Fall.

Självmordsaktionen utkom på svenska och blev 2006 nominerad till Nordiska Rådets Litteraturpris. Sedan 2012 har Nielsen varit en del av The Nielsen Movement, och han är 2014 nominerad til Nordiska Rådets Litteraturpris for romanen Mine møder med De Danske Forfattere (svenska: Mina möten med de verkliga författarna).

ÅSA PETTERSSON

Madame Nielsen/Claus Beck-Nielsen

Madame Nielsen(Claus Beck-Nielsen. Foto Alberte Sondergaard

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22