DEN NYA TERRORISMEN

Mar 14th, 2017 | By | Category: 2017-03 mars, Recension

Omslag till Den nya terrorismenAv Wolfgang Hansson
Historiska Media, 2017
ISBN 978-91-7545-402-3, 330 sidor

Under 2000-talet har västvärlden drabbats av flera ohyggliga terrordåd. Det mest drabbande var kanske det som hände i New York den 11 september 2001 då 19 terrorister kapade fyra amerikanska passagerarflygplan och flög in två av dem i World Trade Centers tvillingtorn, ett i USA:s försvarshögkvarter Pentagon.  Det fjärde störtade på ett fält i Pennsylvania. Hur många offer som krävdes är osäkert men kaparna tog med sig mellan 2.700 och 3.000 människor i döden.

USA har upplevt fler dåd men i Europa minns vi attacken mot satirtidningen Charle Hebdo i Paris den 7 januari 2015 då tolv människor dog och elva skadades. Terrorn eskalerade den 13 och 14 november samma år då minst 129 personer dödades vid dåd mot fotbollsarenan Stade de France, baren Le Carillon och restaurangerna Le Petit Cambodge och Casa Nostra med flera dödsfall som följd. 19 människor dödades när attentatsmän öppnade eld mot caféet La Belle Equipe. Sedan angrep terroristerna konsertlokalen Bataclan där 89 människor dog innan gärningsmännen sprängde sig själva.

Sedan har vi sett liknande attacker i Bryssel, Nice, Köpenhamn och Berlin. Mest drabbat är ändå Mellanöstern.

Wolfgang Hansson, en av Sveriges främste experter på terrorism, som författat boken Den nya terrorismen, menar att angreppet mot New York innebar något nytt. Då riktades terrorn mot mjuka mål, en strategi som fortsatts sedan dess. Det kan bero på att myndigheterna sedan septemberangreppet grundligt försvårat attacker mot hårda mål. Allt fler terroristsympatisörer agerar ensamma utan att vara formellt anslutna till någon organisation. Sådana är svåra att hindra eftersom få känner till planerna. Som exempel på detta tar Hansson upp dådet i Nice 14 juli 2016 då den 31-årig tunisiern Mohamed Lahouaiej Bouhlel använde en lastbil för att avsiktligt köra över människor längs två kilometer av Promenade des Anglais där mycket folk firade nationaldagen.  Minst 84 människor dödades och över 200 personer skadades innan polisen sköt ihjäl förövaren.

Som en parallell till detta dåd kan man nog räkna händelsen den 19 december 2016 då 23-årige tunisiern  Anis Amri körde in en lastbil på julmarknaden i Berlin och dödade ett dussintal människor och skadade nästan 50. Dagen före julafton sköts han till döds av polis i Italien, dit han flytt.

Hansson hävdar att det är dumt att se terrordåden som isolerade händelser. De är i själva verket strategiska delar av al-Quaidas, Daeshs, al-Shabaabs och övriga jihadisters kamp för att vinna mark och inflytande i Mellanöstern för att därifrån besegra resten av världen och införa sharialagar överallt. Demokratin är deras främsta hatobjekt eftersom de insett att de aldrig skulle kunna ta makten på demokratisk väg.

Boken är en gedigen genomgång av det långvariga kriget mot terrorn som troligtvis inte går att vinna. Hindret för detta är de många misstag västvärldens regeringar gjort i form av eftergifter mot den radikala islamismen. Hansson är efter över trettio års erfarenhet som utrikesreporter mycket kunnig i ämnet terrorism som han studerat noga i drygt ett och ett halvt decennium. Den nya terrorismen är en välskriven, initierad och intressant bok. Han har tidigare (2014) utkommit med boken Den döende kommunismen.

PER MAGNUSSON

Wolfgang Hansson

Wolfgang Hansson. Foto Aftonbladet

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22