DEN NIONDE INSIKTEN

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1996-1, Recension

Av James Redfield
The Celestine Prophecy 1993
Översättning av Elsa Svenson
Wahlström & Widstrand 1995

En liten mystisk skapelse. Författaren presenterar i thrillerform en ny filosofi, ja man skulle nästan kunna kalla det hela för en ny religion.

Redfield gav först ut sin bok på eget förlag. Efter ett år hade den sätts i 100 000 exemplar och jätten Warner köpte upp rättigheterna. Idag lär den ha tryckts i 1,25 miljoner ex i USA och är dessutom på väg att erövra världen.

Vad går det hela då ut på? Jo, i så kallade insikter, delar av ett dokument som finns gömt i Perus djungler, presenteras vi nya sätt att se på tillvaron, exempelvis insikten att inga möten sker av en slump, att alla människor har något att säga dig för att leda dig vidare i ditt liv, alternativt att det är du som skall hjälpa människor som kommer i din väg vidare, osv., osv..

Jag måste erkänna att jag blev klart fascinerad av de inledande kapitlen. Man kastas genast in i en spännande jakt, och filosofin, ja varför inte, det här verkade vara något man kunde tänkas köpa. Men vid den sjätte insikten någonstans börjar det flippa ur. Ens livsuppgift är att bli någon slags syntes av sina bådas föräldrars livsfilosofi. Nej tack! Och när det i slutkapitlen börjar talas om att man skall ge pengar till den som upplyst en börjar det verkligen lukta.

Filosofin åsidolagd är Den nionde insikten språkligt en träig upplevelse och den inledande spänningen avtar konstant tills den försvunnit helt och hållet.

Ett flertal telefonsamtal till det svenska bokförlagets informationsavdelning för att få mer bakgrundsfakta kring författaren och hans filosofi – jag hade fått för mig att det här kunde ha något med scientologkyrkan att göra – resulterade i noll. De ringde inte tillbaks. Tolka det som ni själva vill.

CYRIL TÖNISBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22