DEN NATTEN

Jul 18th, 2022 | By | Category: 2022-07 juli, Recension

Omslag till Den nattenAv Gillian McAllister
That Night, 20
Översättning Katarina Jansson
Albert Bonniers Förlag, 2022
ISBN 9789100196769, inbunden, 450 sidor

Allt börjar den natten då Franny ringer sina syskon Cathy och Joe och ber dem komma omedelbart. Hon har kört på en man som ligger livlös och blodig på marken. Syskonen kommer och beslutar gemensamt om en ödesdiger strategi i familjesammanhållningens namn.

Det hela sker i Verona där de semestrande syskonen, som kanske är i trettioårsåldern, äger en villa. Annars bor de i Birmingham där de lever gott på familjens veterinärklinik. Och det är där, i en engelsk rättssal, som konsekvenserna av deras nattliga beslut till slut rullas upp.

Gillian McAllister berättar historien i olika tidsplan och ur de olika syskonens perspektiv. Hon är en etablerad författare av bästsäljare och kan konstruera en spänningsroman med viktiga vändningar och ny information på rätt ställe.  

Ändå har jag svårt för Den natten. Visst är Cathys och Joes vägval psykologiskt intressant, men det är knappast det moraliska dilemma som Gillian McAllister vill ha det till. I stället framstår berättartekniken som etiskt tveksam med allt ljus på syskonens själsvåndor och praktiskt taget inget utrymme för offret.

Inte heller är det lätt att engagera sig i syskonen. Intressantast är beskrivningen av Joe. Han står för mycket av det som går snett i romanen och är inte särskilt sympatisk, men ger berättelsen nerv och en dyster logik som till sist går ut över honom själv.

PÄR ALEXANDERSSON

Gillian McAllister

Gillian McAllister. Foto Bill Waters

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22