DEN MOTVILLIGE KOMMUNISTEN

Oct 25th, 2009 | By | Category: 2009-5, Recension

Omslag till Den motvillige kommunisten

Av Colin Cotterill
The Coroner’s Lunch
Översättning Anna Petrus
Bra Böcker 2009

Siri är chefscoroner i republiken Laos. I själva verket var han den ende coronern, dödsfallsutredaren och obducenten. Hans arbetsplats är bårhuset i Vientianes sjukhus där han tillsammans med sina medarbetare obducerar på löpande band med usla redskap.

Han har passerat pensionsåldern för länge sedan. Han är tröttare och mer desillusionerad än en hjälte i en svensk polisroman. Han har tillbringat decennier som djungeldoktor med Pathet Lao, den laotiska motsvarigheten till den kommunistiska gerillan Viet Minh i Vietnam. Hans drivkraft var kärleken till sin vackra fru medan det var si och så med hans politiska rättrohet.

En dag bars ordföranden i den kommunistiska kvinnoorganisationen in i hans bårhus. Siri plockar fram bensåg och skalpell och det är upptakten till en spännande historia med parallella intriger. Onda och goda andar griper in. Den i Paris utbildade doktorn får med sin naturvetenskapliga bakgrund anledning att fundera över vad han egentligen är med om. Och hans egna drömmar – var kommer de ifrån? Drömmar som förklarar händelserna och visar sig vara helt sanna?

Colin Cotterill

Colin Cotterill är engelsman med lång erfarenhet av Indochina och Thailand, där han numera bor. Hans enkla, effektiva men eftertänksamma språk för tanken till Alexander McCall-Smith och Damernas detektivbyrå. De finns en släktskap, men den ska inte överdrivas. Det här är en betydligt råare historia än de mma Ramotswe brukar ägna sig åt.

Beskrivningarna av Vientiane och livet där mot slutet av 1970-talet ger skildringen en exotisk och färgglad lyster. De människor man möter lever i omvandlingen från ett traditionellt asiatiskt kungadöme med stort franskt och senare amerikanskt inflytande till en kommunistisk enpartistat, där vietnamesiska rådgivare ersatt amerikaner. Det ger boken en extra dimension, som kunde ha utvecklats mer.

Två uppföljare till Den motvillige kommunisten har aviserats. Jag väntar med spänning.

SVERKER NYMAN

Colin Cotterills webbplats: http://www.colincotterill.com/

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22