DEN MÖRKA ÄNGELN

Nov 15th, 2018 | By | Category: 2018-11 nov, Recension

Omslag till Den mörka ängelnAv Elly Griffiths
The dark angel, 2018
Forum, 2018
ISBN 978-91-37-15290-5, inbunden, 301 sidor

Detta är den tionde boken med rättsarkeologen Ruth Galloway sin huvudperson. Liksom de nio tidigare är det både en deckarhistoria och en relationsroman. Ruth har en dotter med kommissarie Harry Nelson vid polisen i Kings Lynn, som är gift med Michelle som känner till hans snedsprång. Hon å sin sida väntar nu barn, men är det makens eller Tims, en polis som nu flyttat från orten. Det bör kunna klaras utan faderskapstest eftersom Tim är färgad.

Ruth har för länge sedan haft en kort kärleksaffär med en italiensk arkeolog, som nu efter många år hör av sig och ber om hennes hjälp med ett skelett han grävt fram. Han har också ett tv-program som visar hur utgrävningar går till, men han känner sig också förföljd.

Så Ruth som känner sig stressad tycker att en Italienresa skulle vara avkopplande tackar ja, reser med dottern och en väninna och hennes son. De får bo i en liten bergsby, men det tycks som om de inte är välkomna.

Så sker det ett mord, och en jordbävning. Harry Nelson lämnar sin gravida fru för att förvissa sig om att Ruth och hans dotter är oskadda, och dras delvis in i mordutredningen. Han åtföljs av en annan av de vanliga bipersonerna, druiden Cathbad,

Men mest är det semester, och förvirrade relationer. I denna bok sker mordutredningen av den lokala polisen, även om både Harry och Ruth gör iakttagelser, men mest i förbigående.

Det är spännande på ett vänligt och lättsamt sätt (även om det sker obehagliga saker också), och faktiskt lite av en pusseldeckare där läsaren kan vara med och gissa vad som hänt och vem som gjort det.

Det är en fördel att ha läst de tidigare böckerna men de invecklade relationerna förklaras ändå tillräckligt för nytillkomna. Det mesta utspelas i Italien, men på hemmaplan finns en eventuell hotbild mot Harry Nelson och hans familj, en morddömd, nu frisläppt man, som lovat hämnd.

Läs denna för att följa Ruth och Harry, eller läs den för att lära känna dem.

LEIF-RUNE STRANDELL

Författarens webbplats: https://ellygriffiths.co.uk/

Elly Griffiths

Elly Griffiths. Foto Sara Reeve

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22