DEN MÖRDADE I MÖLNDAL Av Kjell E Genberg

Jan 24th, 2008 | By | Category: 2007-4, Recension

MBF 2007
I Mölndal sätts punkt för kommissarie Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Han har nu blivit 39 år gammal och medlem av riksmordkommissionen, men sveper fortfarande över hotellbarerna efter lämpliga kvinnor, skaffar sig en Ford Mustang V8 och åstadkommer högertrafikens första krock.

Den tredje boken (sista i trilogin?) om Holgersson är något lite längre än de båda tidigare. Kanske kunde den nitiske Genberg ha sparat lite på att berätta detaljer om Älvsborgsbron och Tingstadstunneln och varit mer rakt på i jakten på skurken som tagit livet av stackars Johanna Svedberg i Lindome.

Men samtidigt älskar jag små förbipasserande notiser som att Örgryte förnedrade IFK Holmsund med 7–2 det här året då norrlänningarna gjorde sin hittills enda vända i fotbollens Allsvenska. Så det är nog olika i läsarens öga och sinne.

Holgersson är inte den mest sympatiske kommissarien i Genbergs digra produktion. Men han har en potential och är modern för den tid han spelar i. Tyvärr är han lite för gammal för att släppas in i polisiära sammanhang 2007, då han rimligen borde fylla 79 bast. Men det kunde vara spännande att se hur han hanterat dagens kriminalitet. Kanske blev det trots allt en Holgersson jr som minne av ett stadshotellbesök
någonstans i Sverige under någon av den långe kommissariens turnéer på landets brottsplatser.

Ett tips från oss som gillar Holgersson, Genberg!

PER ERIK TELL

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22