DEN MISSTÄNKTE

Mar 10th, 2010 | By | Category: 2005-3, Recension

Av Michael Robotham
The Suspect 2004
Översatt av Lennart Olofsson
Bonniers 2005

Ibland finner man en godsak som Den misstänkte och man gillar att boken är tjock (400 sidor) och att man blir lite lurad hit och dit. Anslaget känns familjärt snudd på intimt och man blir intagen av bokens berättare med detsamma. Joseph O’Loughlin är en framgångsrik psykolog. Han för ett ordnat liv med familj och praktik och en sekreterare som sköter sitt jobb. Man begriper att Robotham stoppar in ett självmordsdrama redan på första sidan för man tänker att det här kan inte bli mycket av och när det liksom av en slump rasar en pyttig skärva ur den solida fasaden tänker man att det här räknar jag ut med småtårna men när O’Loughlin famlar i smeten till fotknölarna häpnar man att herregud mer än hälften är ju kvar och läsningen blir skönt värre.

Ordbehandlingen smakar chokladpraliner; kolossalanslående just så där på vippen på smältpunkten med fyllig eftersmak. Man kan inte få nog, utan tar till sig det i sängen, i badet, vid rödljus, ständigt gottande sig i det skenbart lätta men föredömligt kompakta. Un maître des mots.

Michael Robotham har spökskrivit bestsäljande monografier, säger faktatexten om honom. Han sägs vara journalist. Det märks inte. Jag lovar och svär! Det här är en dunderromandebut av en redan skicklig författare. Läsaren är i lika trygga berättarhänder som när man hänger sig åt Vilhelm Mobergs texter. Veckla upp papperet! Låt sinnena njuta!

HELENA SIGANDER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22