DEN MAKALÖSE MAURICE OCH HANS KULTIVERADE GNAGARE

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-2, Recension

Av Terry Pratchett
The Amazing Maurice and his Educated Rodents 2001
Översatt av Mats Blomqvist
B. Wahlströms 2005

Detta är den sjuttonde av Terry Pratchetts romaner om Skivvärlden, stället som visar vår egen verklighet i en skrattspegel. I England belönades den 2002 med Carnegiemedaljen för årets bästa barnbok. I och för sig skriver Pratchett böcker som passar för unga människor men hans sagobetonade fantasier sträcker sig längre än så. De har en del att ge även vuxnare läsare.

Tidigare har han berättat om tonårsrevolter, musik och annat från vår tid som han vrängt till och fått oss att skratta till.

Men hela tiden har han hittat på något som fått skrattet att fastna i halsen. Här har han gjort en variant av Råttfångaren från Hameln med upp- och nervänt perspektiv. Råttorna, kloka och framsynta varelser med bildning, spelar huvudrollen och hamnar i konflikt med en katt som är en riktig bondfångartyp.

Tiderna förändras. Till och med kultiverade råttor måste lära sig att lärdom inte är det man kan ta till i alla lägen när man hotas till livet och riskerar att bli någon annans lunch.

Pratchett säger kloka saker på ett roligt sätt. Jag har klagat på honom vid ett par tidigare tillfällen. Nu tar jag tillbaka och hävdar motsatsen.

ÅSA PETTERSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22