DEN LILLA HÄSTEN

Mar 8th, 2010 | By | Category: 2006-1, Recension

Av Thorvald Steen
Den lille hesten 2002
Översatt av Staffan Söderblom
Norstedts 2005

Hövdingen Snorre Sturlasson gick på jorden mellan ungefärligen 1178 och 1241. Under den tiden hann han både skaffa sig fiender och bli vad många anser Islands störste skald, inte minst berömd för Heimskringla (Jordenskrets) och Eddan.

I Den lilla hästen är han en gammal man, i färd med att skriva sagan om sitt liv, men får inte ro att göra det. Inte heller vill språket lyda honom längre. Han har svårt med balansen, benen är svullna, han börjar bli döv och i omgivningen slipas de knivar som skall göra slut på mannen som en gång lovade Norges konung att Island en dag skulle bli norskt, men som svek sitt löfte.

Det här är en bok om bur en åldring mördas, men det är också en roman om hur grym tidens gång kan vara. Titelns häst är den enda varelse Sturlasson någonsin älskat och vågat visa att han älskat.

Steen är en utmärkt författare, kanske mest känd för sina historiska romaner. På svenska finns Elden (1993), Don Carlos (1994), Giovanni (1996) och Konstantinopel (2001).

KRISTER JONASON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22