DEN LÄNGSTA VINTERN En plutons hjältemodiga kamp under Ardenneroffensiven

May 12th, 2011 | By | Category: 2011-5 maj, Recension

Omslag till Den längsta vinternAv Alex Kershaw
The Longest Winter: The Battle of the Bulge and the Epic Story of World War II’s Most Decorated Platoon 2004
Översatt av Emeli André
Natur och Kultur 2010
ISBN 978-91-27-11878-2, 335 sid

Ett av mina allra tidigaste minnen är som snart femåring av att min far en decemberdag kom in i köket där jag och mor satt. Han såg skrämd ut och berättade att Hitler skickat trupper genom den belgiska Ardennerskogen för att slå tillbaka de allierade, som fått fotfäste på den europeiska kontinenten efter D-dagen den 6 juni 1944.

Nu gick det inte som Hitler ville. Det dåliga vädret upphörde och de allierades flygplan kunde slå tillbaka.

Alex KershawDet är om denna offensiv, en av de sista Nazityskland orkade med, som Kershaws bok handlar.

Hans berättelse är en väl underbyggd hjältehistoria om arton män i en underrättelsepluton, anförda av den blott 20-årige löjtnanten Lyle Bouck, som en iskall morgon plötsligt befann sig i vägen för tyskt artilleri.

De blev tvungna att kämpa ”inte för att vi gjorde det vi gjorde för att vi var tvungna utan för att vi var de enda som var där”.

Kershaws skildring av striderna i de djupa belgiska skogarna är naturligtvis en hjältesaga, men det är varken fantasi eller fantasy. 394 underrättelseplutonens göranden och låtanden är rejält dokumenterade och boken innehåller förutom en mängd bilder och kartor också en gedigen notapparat.

I USA och England finns det mängder av böcker om The Battle of the Bulge, som Ardenneroffensiven kallas där, men i Sverige har jag inte sett särskilt många. Det här är en informativ och spännande berättelse om striderna som kunde ha blivit ett bakslag för de allierade.

PER MAGNUSSON

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22