DEN LÅNGE FRÅN SUNDSVALL

Jul 24th, 2012 | By | Category: 2012-07 juli, Recension

Omslag till Den långe från SundsvallAv Kjell E Genberg
Del 1 av 3 i serien om kommissarie Holgersson.
E-bok 51000 ord
Wela Förlag 2012

Finns även tryckt inbunden bok utgiven av Wahlström & Widstrand 1999, Storstilsbiblioteket 2000 samt Mälaröbörsen 2007.

När boken utkom på Malaröbörsen Förlag 2007 skrev Per Erik Tell följande i Dast:

Eftersom undertecknad har rötterna i Vemmenhögs härad är det klart att man får en extra liten känsla för en kommissarie med namnet Nils Holgersson. I Den långe från Sundsvall börjar han sin underbara resa genom Sverige – hur ska man annars tolka att boken ges ut i en nyutgåva tillsammans med Den vackra från Huddinge och Den mördade i Mölndal. När når Holgersson hem till Skåne? Kommer det månne en Den vemodige i Vemmenhög?

I den första boken om kommissarie Holgersson har han lämnat Sundsvall och blivit kommissarie i huvudstaden. Det är sent 50-tal eller eventuellt tidig 60-tal och här har Genberg lyckats förträffligt med tidsfärgandet. Stundtals kommer jag på mig med tro att jag befinner mig i en rent trentersk historia.

Temat är pedofili. Små flickor lockas bort och mördas. Just precis så som det kan gå till. Så fjärran från alla moderna och utstuderat djävulska anrättningar som dagens kriminalförfattare annars med gärna gottar sig i. Skurken är också en man som vi själva då och då möter och som av en händelse förvandlas till mördare.

Det är bra flyt i berättelsen, som framkallar inte så lite nostalgi i Holgerssons ständiga jakt på telefonautomater. Det är också skönt att slippa en frånskild kommissarie som sitter hemma och super och lyssnar på opera.

Jag gillar Holgerssons stil att ragga kvinnor till den tidens dansmusik och ser fram emot en date med Den vackra från Huddinge.”

Den vackra från Huddinge och Den mördade i Mölndalkommer också inom kort som e-böcker från Wela Förlag.

Kjell E Genberg

Kjell E Genberg. Foto Per Erik Tell

 

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22