DEN HÄNSYNSLÖSA JAKTEN PÅ LILLA SYSTER

Jan 21st, 2015 | By | Category: 2015-01 jan, Recension

Omslag till Den hänsynslösa jakten på Lilla SysterAv Tord Hubert
Photoplant, 2014
ISBN 978-91-637-7261-0, 400 sidor

Globetrottern och botanikern Tord Hubert Lindström, som skriver under sina båda förnamn, är en av de verkliga veteranerna inom den svenska kriminallitteraturen. Vi debuterade samma år, 1966, han med den utmärkta boken Fjällhöga mord och jag med en sak som gudskelov inte uppmärksammades särskilt. Året efter följde han upp den med Mord och morske män innan han kom med Ett mord på vägen som 1970 fick Expressens Sherlock-pris. Han är en av få som fått detta pris två gånger, efter boken Fällan 1974 belönade den stora kvällstidningen honom än en gång för Den andres död 1976. Alla utgivna av Bonniers i stora upplagor.

Tord Hubert LindströmDärefter dröjde det till 1982 innan Tord Hubert återkom med en kriminalroman som berättar om miljöbrott, om skogsskövling och vattenförgiftning. Den hette Den omänskliga faktorn och har samma huvudperson som i den senaste romanen Den hänsynslösa jakten på Lilla Syster. Han heter Peter Raus och har många likheter med författaren själv, fotograf, journalist och mycket kunnig när det gäller blommor och blad. En sak som visar på sammanblandningen mellan författare och diktad person är kanske att Tord Hubert 1991 utkom med praktverket Blommor, en besvarad kärlek hos Bokförlaget Bra Böcker.

Om rädsla, mod, liv, död, kärlek och hat har han skrivit tidigare och nu tar han också – delvis – upp sex i form av både den äkta vara och den mer artificiella som utspelas i porrfilmsbranschen där en av huvudpersonerna har en framträdande position, vilket leder till minst ett gammalt Blandarenskämt som fick mina mungipor att dras uppåt.

Men det börjar mer dramatiskt än så. Mitt i en transaktion med en bildredaktör får fotografen Peter Raus besök av ett par torpeder på jakt efter Lilla horan och när han inget vet får han stryk. Strax därefter dyker polisen upp, men i stället för att få hjälp visar det sig att de hittat ett lik i närheten och att det finns tecken som tyder på att Raus kan vara gärningsman. Till råga på allt dyker en gammal käresta oförhappandes upp för att nästan direkt försvinna igen.

Detta är upptakten till en jakt som leder Raus till flera länder i Europa – förutom flera platser i Sverige – och södra Indien. Det tar en liten tid innan han inser att han själv är jagad av människor som förstått att Lilla horan i själva verket är kärasten Annas lillasyster.

Romanen är en kombination av thrillerrysare och whodunit, kärleksroman och äventyrsberättelse. De många årens tystnad har inte skadat Tord Huberts mustiga berättarstil och förmåga att skapa spänning.

En del darlingar har förstås mått bra av att killas, men i stort sett är detta en återkomst som borde uppmärksammas.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22