DEN HÄNGANDE TRÄDGÅRDEN

Jan 12th, 2008 | By | Category: 2000-3, Recension

Av Ian Rankin
The Hanging Garden1998
Översatt av Mark Beal
Forum 2000

Ian Rankins polis Rebus hör hemma i det galleri av försupna och pessimistiskt lagda arbetsnarkomaner med föga tro på framtiden som befolkat nästan alla landets kriminalromaner under lång tid. Hans överordnade är inkompetenta knölar som förstör när de vill lägga sig i, och det gör de ytterst gärna.
I tidigare romaner – detta är den nionde i skottens omfattande serie – har Rebus råkat ut för olika katastrofer och de tycks aldrig ta slut. Här blir hans vuxna dotter påkörd av en smitande bilist.Hon kämpar för sin liv på sjukhuset och Rebus riktar sin hat och sina frustrationer mot dem han misstänker i de två fall han för tillfället sysslar med. Det är ett par herrar man har svårt att finna sympati för (en supergangster och en gammal nazist).
Det som gör Rankin intressant är hans förmåga att ympa in tanken att i det noirliknande skuggrika Edinburgh finns fler offer än gärningsmän och man kan inte alltid vara tvärsäker på vilka som är vilka. Det skulle vara rent deprimerande utan huvudpersonens återkommande och dräpande oneliners.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22