DEN GRYMMASTE MÅNADEN

Mar 20th, 2013 | By | Category: 2013-03 mars, Recension

Omslag till Den grymmaste månadenAv Louise Penny
The cruelest month 2007
Översatt av Charlotte Hjukström
Wahlström & Widstrand 2013
ISBN 978-91-46-22349-8, inb, 472 sid

Se där. Påskekrim är inte enbart en norsk angelägenhet, här förekommer det i byn Three Pines i Kanada, den lilla ”håla” som Louise Penny gjort till sin litterära egendom. Titeln, och bokens tema, kommer från T.S. Eliot som skrev i dikten Det öde landet: ”April är den grymmaste månaden, den driver syrener ur den döda marken, blandat med minne och åtrå”. Nå, Eliot hade aldrig upplevt Sverige i mars 2013.

Det här är den tredje Three Pines-deckaren av Penny som getts ut av Wahlström & Widstrand. De båda tidigare kom i fjol. Jag har (tyvärr) inte läst den första – Mörkt motiv – men lyssnat på nummer två Nådastöt, ypperligt inläst av Tomas Bolme.

Det som egentligen är bäst med böckerna om den lilla kanadensiska byn är beskrivningarna av platsen och de ofta udda människor som bosatt sig där. Någon person i förra boken hängde lite löst, man undrade vad som stod på, men här kommer också den förklaringen, på äkta såpadramaturkiskt vis.

Folket i byn har alltid olika aktiviteter för sig, beroende på årstid. I Nådastöt begicks ett mord under en curlingtävling. Här kommer den onda, bråda döden efter påskens äggletning med tillhörande picknick. I ett övergivet och förfallet hus, känt från de tidigare böckerna, finner man en person död, och det verkar som om stackaren har skrämts till döds.

Pennys genomgående huvudperson, kommissarie Armand Gamache, tillkallas givetvis men hans utredning hämmas av att han tycks motarbetas av någon i den egna gruppen. Eftersom han är lyckligt gift (krävs tydligen en kanadensisk polis för det) får han tröst hemma.

Det här är en må-bra-deckare, lite pusslig, lite av polisroman, aningen burlesk på sina ställen.

Man trivs under läsningen och när man är klar och tänker efter funderar man i någon minut på varför man gjorde det. Kanske på grund av matbeskrivningarna och ortens öppna brasor.

KJELL E. GENBERG

Louise Penny

Louise Penny. Foto Gary Matthews

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22