DEN GRÅTANDE MADONNAN PÅ MONTE PINO

Feb 9th, 2012 | By | Category: 2012-02 feb, Recension

Omslag till Den gråtande Madonnan på Monte PinoAv Mattias Lönnebo
Pythia Publishing 2011
ISBN: 9174372351, häftad, 275 sidor

Om man bortser från barnboken Tagge och Snagge (Mattias & Martin Lönnebo, Verbum 1998) debuterade Uppsalaprästen Mattias Lönnebo med Örnsommar (Faun förlag 2010). Därefter kom Amsalor och Draken (Bombadil förlag 2011) och nu senast Den gråtande madonnan på Monte Pino (Pythia publishing 2011). Det senare förlaget – Uppsalabaserat – uppger på sin hemsida att man planerar planerar att producera skönlitterära böcker som är underhållande men även speglar tillvarons andliga dimensioner.

Mattias LönneboNär jag läser Den gråtande madonnan på Monte Pino infinner sig en bestämd känsla av att jag har läst detta förr, inte just den här berättelsen, men berättelser med samma lite åldrade språk och stämning. Boken påminner om berättelser lästa i min ungdom, för fyrtio år sedan eller mer. Någon kriminalroman är det absolut inte frågan om, även om huvudpersonens väg genom handlingen kantas av blodiga och brutala mord och mystiska försvinnanden. För att tycka riktigt bra om den här boken bör man nog vara lite intresserad av religiösa frågor och kanske också vara lite inne på fantasy.

Sammantaget skapar Mattias Lönnebo en väv av händelser som bär historien framåt i sin 1800-talsmiljö, mot ett kanske inte helt oväntat slut, men mot en garanterat oväntad upplösning.

ULF BROBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22