DEN GRÄNSLÖSE

May 11th, 2015 | By | Category: 2015-05 maj, Recension

Omslag till Den gränslöseAv Jussi Adler-Olsen
Den grænseløse, 2014
Översatt av Leif Jacobsen
Albert Bonniers Förlag, 2015
ISBN 978-91-0-013727-4, 495 sidor

Den gränslöse är Jussi Adler-Olsens sjätte roman i serien om Avdelning Q vid polisen i Köpenhamn. Carl Mørck är den ovillige ”chefen” där och hans medhjälpare den mystiske Assad (eller heter han Said?), den effektiva men erotiskt lagda Rose och nykomlingen Gordon, som talar ett slags dansk-tyskt dataspråk och har svårt att smälta in.

Berättelsen börjar med ett telefonsamtal från Bornholm. En gammal polis där vill ha hjälp med ett fall han haft länge på hjärnan – en flicka på cykel som för 17 år sedan kördes ihjäl, så kraftigt att den döda kroppen blev hängande i ett träd. Mørck avfärdar polismannen men när han sedan begår ett drastiskt självmord inför publik kommer fallet tillbaka och biter Carl ordentligt i baken. Efter påtryckningar reser Carl, Assad och Rose till Bornholm för att utröna vad som hänt.

Med tvekan övertar de utredningen om den döda unga kvinnan i trädet och efter en del cirklande hittar man en misstänkt i Frank, nyandlig, soldyrkande hippie som vistades på ön när mordet – ty ett sådant är det – begicks. Denne man tycks ha haft ett sjusärdeles kvinnotycke och har nu en lika stor skicklighet i att hålla sig dold.

Jag gillar verkligen Jussi Adler-Olsens sätt att behandla både språk och berättelse. Denna roman är betydligt långsammare i handlingen än flera av de jag läst tidigare, men det är en fördel. Hans beskrivningar av Köpenhamnstrions vedermödor när det gäller att hitta uppslag och genomföra förhör (och där gömma ledtrådar där svaren dyker upp långt senare) är skickligt gjorda. Bornholm är också fängslande beskriven.

Berättelsen om utredningen interfolieras av historien om ett nyandligt kollektiv som funnits på Bornholm men nu huserar på Öland. Den delen av boken fängslade inte lika mycket trots den lite underliga gestaltningen av dess huvudpersoner.

In i handlingen kommer också en tös från Jamaica som blir förförd och dumpad i London, den skottskadade Hardys trauma, ett dödsfall i Mørcks familj med allt vad det innebär plus lite  mer och nu börjar jag tycka att en gåtfull historia kan innehålla lite väl många gåtor.

PER MAGNUSSON

Jussi Adler-Olsen

Jussi Adler-Olsen. Foto Bjarke Johansen

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22