DEN GODE VARGEN

Dec 13th, 2016 | By | Category: 2016-12 dec, Recension

Omslag till Den gode vargenAv Alexander Söderberg
Norstedts, 2016
ISBN 978-91-1-306680-6, 415 sid0r

De tidigare böckerna Den andalusiske vännen (http://www.dast.nu/recension/den-andalusiske-vannen-2) och Den andre sonen (http://www.dast.nu/recension/den-andre-sonen) fick lagom entusiastiska omdömen i Dast. De sågs mer som embryos till maffiga filmmanus än som romaner. Per Magnusson skrev i sin anmälan att ”Söderberg är bra, men ännu ingen Hjalmar”.

Detta kan sägas gälla även för Den gode vargen.  Söderberg fortsätter sin välspunna intrig där sjuksköterskan Sophie Brinkmann som i första boken får ta hand om den välpolerade affärsmannen Hector Guzman som lagts in för benbrott och därmed hamnar i en historia som får konsekvenser för henne och sonen.

Söderbergs tre romaner visar på stark misstro till samhällets institutioner. De befolkas av korrupta människor på nästan alla nivåer, något som ger driv åt berättelsen men som efter läsningen känns ganska osannlikt.

I bok nummer två fortsätter det på samma sätt. Guzman är försatt ur spel och Brinkmann sitter fast i hans maffialiknande brottssyndikat och finns i polisens hålkors. I Den gode vargen, trilogins avslutande del, är hon internationellt efterlyst och befinner sig i Prag tillsammans med sonen medan Guzman förlorat allt och gömmer sig i ett kloster italienska Toscana. Där ruvar han på hämnd medan Brinkmann jagas (inte för att gripas utan för att dödas) av den korrupte kommissarie Tommy Jansson eftersom hon vet alltför mycket om hans skumma affärer.

Ja, här råder Hollywoods lag: Börja med världens undergång och jobba dig upp mot ett klimax. Vilket inte är förvånande eftersom skåningen Alexander Söderberg (född 1970)  tidigare arbetat med tv-manus som manusförfattare, redaktör och dramaturg.

LEIF PETER JONSSON

Alexander Söderberg

Alexander Söderberg. Foto Malin Lauterbach

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22